Члени Постійної делегації Верховної Ради України беруть участь у заходах Другої частини сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у м. Страсбург

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 квітня 2018, 17:56

 

У другий день сесії, 24 квітня, відбулися дебати на тему: «Надзвичайний стан: питання пропорційності відступу від зобов’язань згідно зі статтею 15 Європейської конвенції з прав людини».

Під час дебатів член української делегації К.Усов наголосив, що в Україні має місце відкрита збройна агресія з боку Російської Федерації. «У зв’язку з цим були прийняті відповідні заходи, метою яких є забезпечення нормальними умовами всіх, хто страждає від російського нападу на територію України. На окупованих територіях України відсутня свобода пересування, свобода слова, справедливість. Все це - пряма відповідальність Росії, і Асамблея багато разів підкреслювала цей факт. Тому ми закликаємо Росію припинити свою збройну агресію проти України і вимагаємо вивести всі військові сили Росії, які знаходяться на території України, або фінансуються Російською Федерацією», - заявив парламентарій.

Члени Асамблеї мали можливість задати питання Генеральному секретарю Ради Європи Т.Ягланду. Відповідаючи на запитання члена української делегації С.Кіраля щодо направленого вітання Президенту Путіну з нагоди його повторного обрання на посаду і без засудження незаконних виборів в Криму, а також захисту прав російських громадян в той час, коли Конституційний суд Росії вирішив не визнавати мандат Європейського суду з прав людини, Т.Ягланд відповів, що після проведення виборів голови держави у будь-якій з держав-членів РЄ існує практика направляти вітання з нагоди обрання. Комітет міністрів прийняв рішення про те, що анексія Криму є незаконною і Асамблея прийняла ж таке рішення. Верховенство Європейського суду з прав людини відноситься не тільки до Росії, але й до інших країн.

Цього дня члени української делегації провели захід на тему: «Північний потік-2 та російський газ: інструменти гібридної війни».

Українські парламентарії також провели робочі зустрічі з Постійними делегаціями Федеративної Республіки Німеччини, Французької Республіки, Королівства Данії, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії у ПАРЄ. Під час цих зустрічей сторони обговорили наслідки впливу Російської Федерації на європейську спільноту у разі будівництва Північного потоку-2, а також низку питань двосторонніх взаємовідносин і питання взаємопідтримки в рамках ПАРЄ.

Цього дня відбулися вибори кандидатів від Чорногорії до Європейського суду з прав людини, а також дебати на теми: «Зміни клімату та виконання Паризької угоди» та «Фінансування терористичної групи ІДІЛ: винесені уроки».

У вівторок також відбулося оголошення премії Приз Європи-2018. Цьогорічним переможцем стало місто Івано-Франківськ. Українське місто здобуло перемогу серед шести міст, які увійшли до фіналу. Серед фіналістів були: Бамберг і Мюнстер (Німеччина); Сервія (Італія); Іссі-ле-Муліно (Франція); Сопот (Польща). Місто Івано-Франківськ отримало перемогу за розвиток міжнародного співробітництва у багатьох сферах, зокрема в галузі академічної діяльності, оскільки Івано-Франківські університети тісно співпрацюють з багатьма іншими європейськими університетами. Місто організовує низку тематичних та святкових заходів, присвячених відзначенню Дню Європи та Європейському тижню місцевої демократії та славиться своїм яскравим культурним життям, залучає гостей з усієї Європи у ці заходи.