У Комітеті у закордонних справах відбулася зустріч із членами Комітету закордонних справ Парламенту Королівства Данія

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 квітня 2018, 15:22

 

24 квітня відбулася зустріч Голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко з делегацією Комітету у закордонних справах Фолькетингу Королівства Данія на чолі з Головою Комітету закордонних справ парламенту Королівства Данія Ніком Хеккерапом.

З української сторони у зустрічі також взяли участь член Комітету у закордонних справах, голова підкомітету з питань євроатлантичного та євроінтеграції Світлана Заліщук, Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї ОБСЄ Артур Герасимов, заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова, заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова, секретар Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька, з данської сторони - члени Комітету закордонних справ Фолькетингу Королівства Данія: Мартін Лідегард, Крістіан Юль, Маріє Краруп Сольберг. У зустрічі також взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Данія в Україні Рубен Медсен.

Сторони обмінялися думками з актуальних питань двосторонніх взаємин. Особливо учасники відзначили важливість активізації українсько-датського політичного діалогу на міжпарламентському рівні.

Українська сторона поінформувала про внутрішньополітичну ситуацію в Україні, а також про розгляд Верховною Радою України низки законопроектів, спрямованих на подальше впровадження реформ та наближення українського законодавства до норм ЄС.

Окрему увагу сторони учасники приділили обговоренню питання протидії російській агресії на Донбасі, необхідності повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, а також ситуації, що склалася на території окупованого Криму. У цьому контексті українська сторона наголосила, що надає великого значення ефективній підтримці Данією зусиль, спрямованих на вирішення конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей та акцентувала, що Російська Федерація і надалі продовжує свою агресію проти України, грубо порушуючи міжнародні норми, зобов’язання і основні положення Гельсінського заключного акту.

В ході обговорення економічних питань українська сторона підкреслила необхідність зупинення будівництва газогону Північний потік-2, оскільки реалізація цього російського проекту загрожуватиме енергетичній незалежності ЄС та завдасть значних економічних збитків усім країнам-транзитерам російського природного газу, включаючи й Україну.

Сторони також відзначили позитивну динаміку підготовки до проведення 27 червня 2018 року в Копенгагені Міжнародної конференції з питань реформ в Україні, до участі у якій міністри закордонних справ України та Данії запросили колег з інших країн-партнерів України та керівників міжнародних організацій.

На завершення зустрічі було обговорено можливість проведення у Фолькетингу круглого столу, присвяченого питанню Північний потік-2.