Комітет з питань податкової та митної політики провів круглий стіл з нагоди 25-річчя прийняття першого закону про аудиторську діяльність: "Аудит в Україні: перспективи та виклики"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 квітня 2018, 16:14

 

У заході взяли участь народні депутати, представники Міністерства фінансів, інших державних органів влади, Світового банку, Представництва ЄС в Україні, Аудиторської палати України, Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України та інших громадських організацій.

Голова Комітету податкової та митної політики Верховної Ради України Ніна Южаніна, відкриваючи засідання, нагадала, що рівно 25 років тому Верховною Радою України був прийнятий Закон «Про аудиторську діяльність в Україні».

Н.Южаніна повідомила, що в круглому столі беруть участь співатори цього закону.

Голова Комітету зачитала Указ Президента України, яким внесено зміни до Указу Президента України від 18 червня 2004 р. Цими змінами назву Указу викладено в новій редакції «Про День бухгалтера та аудитора». Таким чином, аудитори України відтепер матимуть своє професійне свято.

Н.Южаніна зазначила, що професія аудитора дуже молода і те, що аудитори матимуть своє професійне свято, покладає і зобов’язання. «Аудитори мають довести, що вони справді внесуть свій вклад у розвиток нашої країни. Тому що, коли ми говоримо про розвиток економіки, про прозорість, про відкритість, про успішну роботу банків та інших установ, до всього цього дотичні аудитори. І для того, щоб професія аудитора розвивалася, ми маємо докладати великі зусилля. 25 перших років існування Закону показали багато в роботі цієї професії. Ми на певних етапах робили висновки, щось змінювали, потім настав час зробити кардинальні зміни, які покликані тим, що світ рухається вперед, що наша країна також мала змінювати підходи в аудиторській діяльності, відповідальність. Коли ми говоримо, що зараз діє Закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», то не тому, що перший закон був поганий, а тому, що він перестав відповідати сучасним викликам, світовим тенденціям і нам необхідно було напрацьовувати нове законодавство, яке врегулювало аудиторську діяльність», - додала голова Комітету.

Н.Южаніна висловила впевненість у тому, що шлях попереду аудитори гідно пройдуть, не буде стільки суперечок, як було під час напрацювання проекту закону і прийняття закону.

Учасників круглого столу із знаменною датою привітали перший радник, керівник відділу Програм зовнішньої допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництво Європейського Союзу в Україні Йоханес Баур, старший менеджер портфелю проектів Світового банку в Україні Клавдія Максименко, Державний секретар Міністерства фінансів Євген Капінус.

Голова Аудиторської палати України Тетяна Каменська у доповіді «Аудиторська діяльність в Україні: 1993-2018 - ключові віхи, проблемні аспекти і досягнення» зробила огляд розвитку аудиту в Україні з точки зору регулятора - «25 річчя аудиту в Україні: досягнення та погляд в майбутнє».

Інші доповідачі у виступах окреслили нові обрії і майбутні перспективи розвитку аудиторської діяльності світлі прийняття Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» та реформування системи нагляду.

У виступах зазначалося, що прийнятий Закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» є індикатором прогресу України в реформуванні аудиторської діяльності, адже ним запропоновано збалансовану модель суспільного нагляду та саморегулювання аудиторської діяльності в Україні, підтриману міжнародними організаціями, регуляторами та представниками професії.

Учасники також відзначали, що вперше за 25 років ринок аудиторських послуг регулюватиме лише прийнятий Закон «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» без будь якого «ручного рішення». Інакше кажучи, усі майбутні урядові постанови та законодавчі акти мають узгоджуватися з прийнятим Законом. Без внесення змін до закону ніяке міністерство не зможе «протягнути» жодної норми під себе.

Учасники круглого столу відзначали, що Україна знаходиться на півшляху щодо запровадження вимог Європейського Союзу у сфері аудиторської діяльності, оскільки в законодавство України імплементовано лише вимоги Директиви 2006/43/ЄС, а залишилось найголовніше - імплементувати європейські стандарти так, щоб створити всі умови для розвитку вітчизняного аудиту. З 2018 року наберуть чинності не всі нові норми. Є норми, відтерміновані в часі, для впровадження яких потрібно ухвалити низку підзаконних актів уже новим органом. Важливо, щоб зміна правил не завадила учасникам ринку аудиту підготувати й оприлюднити фінансову звітність.