У Комітеті з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки проведено круглий стіл щодо концепції впровадження конкурентних механізмів ціноутворення на електроенергію з відновлюваних джерел енергії

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 квітня 2018, 15:00

 
У Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбувся круглий стіл, присвячений концепції подальшого розвитку національного законодавства у сфері стимулювання відновлювальної енергетики з метою впровадження конкурентних механізмів ціноутворення на електроенергію з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

Відкриваючи захід, в.о. голови Комітету Олександр Домбровський виступив із вітальним словом та закликав учасників круглого столу до конструктивного діалогу та професійної дискусії.

Олександр Домбровський звернув увагу присутніх на назрілі, а в деяких сферах і перезрілі, нагальні питання у генерації електроенергії. Він зазначив, що сьогодні постало гостре питання - на якій технологічній та економічні моделі буде побудований подальший розвиток генерації, і, безумовно, розвиток національного законодавства, адже сьогодні критичний стан окремих видів генерації, рівень їх технічного зношення наближається до 90 відсотків.

На переконання Олександра Домбровського, ігнорування цих викликів помножує ризики втілення в Україні негативного досвіду «зеленої» генерації окремих європейських країн, і саме тому, сьогодні розпочато дискусію, аби знайти ті інструменти і механізми, що дозволять прогнозовано і для інвестора, і для споживача рухатись далі за стабільними правилами.

В рамках обговорення голова Підкомітету з електроенергетики та транспортування енергії Лев Підлісецький презентував пропозиції до Концепції впровадження конкурентних механізмів ціноутворення на електроенергію з відновлюваних джерел енергії та її оновлений варіант з урахуванням зазначених пропозицій.

Учасники круглого столу висловили свої міркування з приводу оновленої Концепції впровадження конкурентних механізмів ціноутворення на електроенергію з ВДЕ та презентували додаткові пропозиції.

Під час заходу зазначалося, що незважаючи на незначну частку ВДЕ в Україні у порівнянні із загальносвітовими встановленими потужностями, Україна залишається одним із лідерів серед країн СНД із впровадження ВДЕ. Лев Підлісецький серед негативних чинників діючої системи стимулювання ВДЕ відзначив брак довіри інвесторів, короткострокові перспективи, значне фінансове навантаження на споживачів, проблеми балансування в ОЕС України. Він також звернув увагу на недосконалу регуляторну політику та ризики, пов'язані із інвестиціями у ВДЕ, потребу в осучасненні такої політики та запровадження системи аукціонів, що дасть змогу реалізовувати проекти значної потужності та запевнив учасників у неможливості будь-якого ретроспективного перегляду коефіцієнтів «зеленого» тарифу.

За результатами обговорення запропоновано оновлену концепцію змін до законодавства у сфері стимулювання відновлювальної енергетики з наступною підготовкою текстової редакції законопроекту.

Докладніше – на сайті Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки