У парламенті тривають заходи у рамках наукового та мистецького проекту «Від Конституції до Конституції» до 100-ліття прийняття Конституції Української Народної Республіки 29 квітня 1918 року

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 квітня 2018, 13:53

 

Напередодні святкування 100-ліття Конституції Української Народної Республіки (Статуту про державний устрій, права і вільності УНР) – основного закону УНР, прийнятого Українською Центральною Радою 29 квітня 1918 року, у Верховній Раді розпочато науковий та мистецький проект «Від Конституції до Конституції».

Під час реєстрації народні депутати України отримали факсимільну копію унікального видання Конституції УНР 100-літньої давнини.

Тематичну експозицію, яка представляє три українські конституції – чинну Конституцію України (оригінал),  Конституцію УНР та Конституцію Пилипа Орлика (копії) відкрив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Під час відкриття Голова Верховної Ради України підкреслив, що Конституція УНР закріпила державну незалежність і територіальну цілісність України, основні права громадян та демократичні свободи. Вищою  законодавчою владою  парламентської республіки визначалися Всенародні Збори, (посади президента не передбачалося), виконавчою владою – Рада Народних міністрів, судовою владою – Генеральний Суд. Підтверджувалося право національних меншин в Україні на національно-персональну автономію.

Також в експозиції представлена Конституція Пилипа Орлика - Договір гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика  зі старшиною та  козацтвом Війська, який визначав права і обов'язки усіх членів Війська, що передував Конституції УНР. Договір був укладений 5 (16) квітня 1710 року у м. Тягині (нині м. Бендери, Молдова). Від старшини та козацтва документ, написаний староукраїнською мовою, підписав кошовий отаман Кость Гордієнко. Ця пам'ятка української політико-філософської та правової думки складається з преамбули та 16 статей.  Сучасна поширена назва «Конституція» походить від дослівного перекладу терміну латинського варіанту документу. За оцінкою істориків, є однією з перших європейських конституцій нового часу.

Представлений в експозиції і оригінал чинної Конституції України (Основного Закону), ухваленої 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання, яка є наступною після Конституції УНР. Конституція України, що набула чинності з дня її прийняття, складається з 15 розділів: 161 стаття зібрана у 14 розділів, а XV розділ містить 17 перехідних положень. Державне свято – День Конституції України святкується щорічно 28 червня.

Відкриваючи експозицію, Андрій Парубій підкреслив, що вона відбувається у рамках наукового та мистецького проекту «Від Конституції до Конституції», продовженням якого стане культурно-просвітницька програма за участі провідних українських науковців-істориків, громадських діячів та музичного гурту «Друже музико». Організаторами заходу є Апарат Верховної Ради України та Громадська спілка «Музичний батальйон».  Програма розпочнеться сьогодні по 18 годині на внутрішньому подвір’ї сесійної будівлі парламенту.

Довідково: Гурт  "Друже Музико»,  сформований 2009 року в м.Одеса, позиціонує себе як формація українського патріотичного позитиву.   За час існування гурт став представником авторського стилю «етно-драйв», в основі якого лежить українська мелодика і драйвовість року водночас. Гурт відвідав з концертами всі регіони України, впевнено займає позицію серед хедлайнерів фестивалів. 

«Друже Музико» - вирій почуттів та емоцій, які простягаються від автентичної української музики до сучасного українського мистецтва.