16 березня у закладах харчування Верховної Ради України оголошено «День кримськотатарської кухні»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 березня 2018, 11:10

 

 Верховна Рада України підтримує акцію солідарності «Крим – це Україна», запропоновану народним депутатом України Оксаною Білозір, та оголошує 16 березня «Днем кримськотатарської кухні» у закладах харчування парламенту з метою моральної підтримки кримчан, що стали заручниками анексії Криму.

Нагадаємо, що 16 березня 2014 року на території АР Крим, на той час вже фактично анексованій Російською Федерацією, було проведено так званий «Референдум про статус Криму», покликаний, в порушення міжнародного та українського законодавства, легітимізувати анексію території Криму.

Водночас, багато жителів АР Крим відмовились від участі у цьому так званому «референдумі». При цьому, більшість кримськотатарського населення, в знак поваги та солідарності з Україною, проігнорували референдум та оголосили 16 березня 2014 року «Днем української кухні» і готували українські страви. Це був відчайдушний прояв громадського супротиву незаконним дім Російської Федерації та підтвердження своєї вірності Україні.

На сьогодні, в порушення норм міжнародного права, територія АР Крим залишається окупованою, а громадян України, які опинились в окупації, зазнають різноманітних переслідувань з боку окупаційної влади. Водночас, для них надзвичайно і важливо бачити, що Україна, український народ та політикум, ніколи не погодяться з незаконною анексією Криму та всіляко підтримають тих, хто став заручником режиму Путіна.

Тому, в знак солідарності до незламності кримських татар в боротьбі за єдність і незалежність України, в буфетах та їдальнях Верховної Ради сьогодні будуть готувати кримськотатарські національні страви.