ГО «Лігою інтернів» презентовано результати моніторингу прозорості та відкритості Комітетів Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 березня 2018, 13:07


14 березня в громадська організація «Ліга інтернів» презентувала результати моніторингу прозорості та відкритості Комітетів Верховної Ради України за листопад 2017 – січень 2018 років. Моніторинг проводився відповідно до методології, розробленої на основі «Положення про веб-ресурси Верховної Ради України», затвердженого Розпорядженням Голови ВРУ №699 «Про веб-ресурси Верховної Ради України».

Відкритість роботи комітетів Верховної Ради України – важлива складова прозорості та підзвітності роботи українського Парламенту. Адже саме ці структурні підрозділи здійснюють законопроектну роботу, підготовку та попередній розгляд питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, виконують контрольні функції. Наявність інформації про їхню діяльність онлайн, її доступність, зручність та зрозумілість – запорука досягнення принципів Декларації відкритості парламенту.

У презентації взяв участь керівник Проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу» Джонатан Мерфі, який наголосив на важливості проведення таких досліджень. «Я вважаю, що це є дуже цікавим і важливим, - зазначив Джонатан Мерфі. - Як ви знаєте, одна з найбільших і масивних робіт, які проводяться в парламенті – це робота комітетів. Хоча пленарні засідання також важливі, вся реальна робота, спілкування з міністерствами проходить в комітетах. Ось чому для громадян важливо розуміти, що там відбувається».

Моніторинг на основі розробленої методології передбачає вивчення веб-сайтів комітетів ВРУ на предмет наявності тільки тієї інформації, яка передбачена до публікації «Положенням про веб-ресурси Верховної Ради України», зокрема, враховується наявність цієї інформації та вчасність її оприлюднення. Максимальний бал, який може отримати комітет відповідно до методології, – 20.

Так, за результатами моніторингу за період листопад 2017 – січень 2018 рр. рейтинг очолює Комітетів ВРУ з питань свободи слова та інформації політики (18,5, 17,5 та 19 балів відповідно), серед лідерів за підсумками дослідження також комітети з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування; з питань транспорту; з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


За підсумками проведеного моніторингу ГО «Ліга інтернів» розробила рекомендації для кожного комітету ВРУ, яку інформацію потрібно додати на їхні веб-сайти або у який спосіб найкраще її оприлюднювати, щоб підвищити свою позицію у рейтингу.

Ознайомитися з методологією оцінювання можна тут: https://drive.google.com/file/d/1UY9iHhi_9n_M9pOEAsePHXCbmVfhsi5G/view

Детальні результати моніторингу за листопад 2017 – січень 2018 року: https://drive.google.com/file/d/1dR-gf9F82EdrQ5L8UKG39_H68cfJ8U0X/view

Дослідження здійснювалося у рамках діяльності Ініціативи «Відкритий парламент» за підтримки проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу».