Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 березня 2018, 18:06

 

Народні депутати продовжили розгляд питання інтелектуальної власності.

Парламентарії розглянули у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних" (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату) №4571.


Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних" (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату)".

Законопроектом пропонується уточнити порядок подання заяви для одержання контрольних марок, а також ввести норму про обов’язкове оприлюднення на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності інформації про заявників та відповідні примірники аудіовізуальної продукції щодо прийнятого рішення про видачу контрольних марок, їх кількості та дати видачі марок.

Відповідні зміни пропонується внести до статті 5 Закону “Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних”.

Проект Закону зареєстровано за №4571.

 Народні депутати розглянули питання реабілітації жертв політичних репресій.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років".

Законом оновлено термінологію Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», визначено форми репресій, «ознаки здійснення репресій», передбачено утворення головами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій комісій з реабілітації для прийняття рішень про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій.

Законом покладено повноваження:

щодо прийняття рішення про визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій на Національну комісію з реабілітації, утворену при Українському інституті національної пам’яті;

щодо прийняття заяв про визнання особи реабілітованою або потерпілою, надання допомоги особам в одержанні необхідних документів у зв’язку з реабілітацією, підготовку відповідних документів та подання Національній комісії обґрунтованих пропозицій щодо можливості визнання (відмови у визнанні) особи реабілітованою або потерпілою від репресій покладаються на регіональні комісії з реабілітації, утворені Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

Положення про Національну комісію з реабілітації та типове положення про регіональні комісії з реабілітації згідно із Законом затверджуються Міністерством культури України.

Відповідні зміни внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства, законів «Про прокуратуру», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про місцеві державні адміністрації», «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим», «Про судовий збір», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №6574.


Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб із числа жертв нацистських переслідувань та політичних репресій".

Законопроектом пропонується відновити надання колишнім неповнолітнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання пільг щодо безоплатного проїзду усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання; безоплатного проїзду один раз на два роки (туди та назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом незалежно від наявності залізничного сполучення або проїзд один раз на рік (туди та назад) зазначеними видами транспорту з 50-відсотковою; право на відповідні пільги для колишніх малолітніх в'язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаних інвалідами; колишніх в'язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання; дружин (чоловіків) померлих жертв нацистських переслідувань. Проектом також передбачається скасування положень, згідно з якими надання окремих пільг для вказаних категорій осіб залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Зазначені положення Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» були виключені із нього у зв‘язку з прийняттям 28 грудня 2014 року Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Пропонується також внести зміни до статті 6 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» у частині надання громадянам, реабілітованим відповідно до статті 1 цього Закону із числа осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі або примусового поміщення у лікувальні заклади, право на отримання пільг, передбачених статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а визнаним інвалідами із числа цих осіб - статтею 13 зазначеного Закону.

Проект Закону зареєстровано за №3815-д.


Народні депутати розглянули проект Постанови про присудження у 2017 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування №7218.

За результатами голосування проект Постанови не набрав необхідної кількості голосів для прийняття і був відхилений.

Верховна Рада прийняла Постанови про перейменування: села Черепівка Недригайлівського району Сумської області, №6552; села Сірники Перемишлянського району Львівської області, №7096; села Дібрівка Брусилівського району Житомирської області, №7097; села Падалки Полтавського району Полтавської області, №7099; села Чубівка Смілянського району Черкаської області, №7100; села Велятин Хустського району Закарпатської області, №6618; села Глибока Богородчанського району Івано-Франківської області, №6619.

Головуючий закрив вечірнє засідання.