Відбулося ранкове пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 березня 2018, 14:01

 

Голова Верховної Ради України А.Парубій, відкривши ранкове засідання, нагадав, що 9 березня у м. Пхьончхані (Південна Корея) стартували ХII Паралімпійські ігри. За чотири дні змагань наші атлети здобули 15 медалей, з них 5 золотих, і в загальному заліку наша збірна посідає друге місце.

А.Парубій від імені Верховної Ради привітав українських паралімпійців і побажав їм перемоги.

Головуючий також повідомив, що учора Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні розглянув подання Генерального прокурора Ю.Луценком від 19 лютого 2018 року, "Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на затримання народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича", "Про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту)" і ухвалив рішення.

А.Парубій зазначив, що в четвер пленарне засідання розпочнеться з розгляду цього питання.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Парламентарії розглянули проект Постанови «Про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» №8063.

За результатами голосування проект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття.

Головуючий запропонував прийняти тижневий порядок денний на 13-16 березня.

Народні депутати не підтримали під час голосування і не затвердили тижневий порядок денний восьмої сесії.

Парламентарії також не підтримали пропозицію головуючого затвердити порядок денний на пленарний день.

Народні депутати  розглянули у другому читанні проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про реабілітацію інвалідів України" щодо встановлення групи інвалідності учасникам антитерористичної операції №7161.

 Законопроект 281 голосом було прийнято у другому читанні та в цілому.


Прийнято Закон «Про внесення зміни до Закону України "Про реабілітацію інвалідів України» щодо встановлення групи інвалідності учасникам антитерористичної операції".

Законодавчим актом встановлено, що «Особам, у яких внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, отриманих під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, які перебували безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції, ампутовані верхні та/або нижні кінцівки, або отримане ушкодження призвело до необоротної втрати частини кінцівки, або необоротної втрати іншого органу, або повної стійкої втрати органом його функцій, що мало наслідком встановлення інвалідності, група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду (безстроково) та на ступінь вище або І групи.»

Відповідні зміни внесено до статті 7 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні».

Закон прийнято з урахуванням правки 7 та техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №7161.


 Народні депутати на пропозицію головуючого повернулися до розгляду питання про порядок денний пленарних засідань на 13-16 березня і 229 голосами затвердили його.

Парламентарії приступили до розгляду питань правоохоронної діяльності.

 У першому читанні вони розглянули законопроекти щодо забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань за №№ 5395, 6420 і 7450.

За результатами голосування всі три законопроекти 230 голосами повернуто в профільний комітет на доопрацювання.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Станіслава Березкіна до складу депутатської групи «Воля народу».

У засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

 Після перерви народні депутати продовжили розгляд питань правоохоронної діяльності.

Парламентарії розглянули і за результатами голосування відхилили проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо уточнення окремих положень №3542.

Народні депутати повторно розглянули Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України" №5370 з пропозиціями Президента України.


Прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв’язку з тимчасовою окупацією території України" з врахуванням пропозицій Президента України.

Законом змінами до статті 16 Кодексу України про надра, статті 17 Закону України «Про нафту і газ», статті 41 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» слово «законодавством» замінено на слово «законом», а також виключено зміни до Закону України «Про виконавче провадження».

Проект Закону зареєстровано за №5370.

 

 


Прийнято Закон України "Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо збереження та розвитку вітчизняної суднобудівної промисловості)".

Законом встановлено особливий строк переробки для підприємств суднобудівної галузі терміном у 730 днів.

Законом частину другу статті 151 доповнити новим словосполученням такого змісту:

«а для підприємств суднобудівної промисловості (в межах класу 30.11 група 30.1 розділ 30, класу 33.15 група 33.1 розділ 33 КВЕД ДК 009:2010) загальний строк переробки не може перевищувати 730 днів.».

Проект Закону зареєстровано за №6475.

 

Народні депутати почали розгляд питання інтелектуальної власності.


Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів".

Законопроект на забезпечення виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на компонування (топографії) інтегральних мікросхем із правом Європейського Союзу.

Проектом пропонується змінити назву чинного Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» на таку редакцію: «Про охорону прав на компонування напівпровідникових виробів».

Документом пропонується внести зміни до Цивільного кодексу, Закону «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» та Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Проектом, зокрема, пропонується:

 надати нове визначення термінів «компонування напівпровідникового виробу», «напівпровідниковий виріб» тощо;

уточнити умови надання правової охорони та умови охороноздатності компонування напівпровідникового виробу;

переглянути вимоги до заявки на реєстрацію;

удосконалити порядок проведення експертизи заявок;

уточнити перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації компонування напівпровідникового виробу тощо.

Проект Закону зареєстровано за №5694.

 

Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень".

Проектом Закону передбачається імплементація вимог статей 204-207 Угоди про асоціацію, а також положень Регламенту (ЄС) № 1151/2012 Європейського Парламенту та Ради від 21 листопада 2012 р. про якість сільськогосподарських продуктів та продуктів харчування у національне законодавство.

Законопроектом, зокрема, пропонується:

уточнити визначення деяких термінів («географічне зазначення», «назва місця погодження товару» тощо);

визначити умови надання правової охорони омонімічному географічному зазначенню;

уточнити умови надання правової охорони географічному зазначенню та підстави для відмови в надані такої охорони, перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації географічних зазначень;

удосконалити порядок проведення експертизи заявок на географічні зазначення тощо.

Відповідні зміни пропонується внести до Господарського та Цивільного кодексів, Закону «Про охорону прав на зазначення походження товарів», Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Проект Закону зареєстровано за №6023.

 Головуючий закрив ранкове засідання.