Засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО відбувається спільно з виїзним засіданням підкомітетів Політичного комітету і Комітету з питань економіки і безпеки ПА НАТО (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 березня 2018, 18:02

 
5-6 березня в м. Одесі відбувається чергове засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО спільно з виїзним засіданням підкомітетів Політичного комітету і Комітету з питань економіки і безпеки Парламентської асамблеї НАТО. Форум, що проходить під орудою Співголів Міжпарламентської ради – Першого заступника Голови Верховної Ради України І. Геращенко і члена Парламентської асамблеї НАТО, канадського сенатора Р. Андрейчук - зібрав понад сімдесят учасників: народних депутатів України, національних парламентаріїв з 12 держав-членів Північноатлантичного альянсу, українських урядовців, представників НАТО як міжурядової організації, незалежних експертів, спостерігачів.

Програма дводенного засідання передбачає обговорення проблематики військового, оборонно-безпекового, економічного та іншого характеру, які визначають порядок денний взаємовідносин Україна-НАТО: виконання завдань України в царині її євроатлантичної інтеграції, досягнення і проблеми українських реформ, спричинені російською агресивною політикою виклики національній і регіональній безпеці, в тому числі на Сході України і в Криму; окрема увага приділена безпековим загрозам в Чорноморському регіоні.

Відкриваючи засідання, І. Геращенко зазначила, серед іншого, що у такій рекордній кількості учасників українська сторона вбачає передусім підтримку з боку наших іноземних партнерів процесів реформування практично усіх сфер життєдіяльності країни, без якого неможливі не тільки реалізація проголошеного нашою державою курсу на набуття членства в НАТО, але й успішна, процвітаюча незалежна Україна як частина безпечної  і стабільної Європи.

Перед учасниками засідання з тематичним доповідями виступили Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І. Климпуш-Цинцадзе, Міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб В. Черниш, Перший заступник Міністра оборони України І. Руснак, Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України І. Воронченко, заступник Глави Адміністрації Президента України Д. Шимків, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Р. Чубаров, Посол Литви в Україні М. Януконіс, Керівник Представництва НАТО в Україні А. Вінніков, низка незалежних експертів. З вітальним словом до учасників звернувся Голова Одеської обласної державної  адміністрації М. Степанов.

Учасники засідання також відвідають Західну Військово-Морську базу України, де ознайомляться з корабельною інфраструктурою, зустрінуться зі студентами і викладачами Одеського національного університету ім. І.І.Мечнікова, представниками місцевих неурядових організацій.

Наступне засідання Міжпарламентської ради має відбутися у Брюсселі в листопаді ц.р.

Міжпарламентська рада Україна-НАТО була утворена в 2003 році як двосторонній моніторинговий орган Верховної Ради України і Парламентської асамблеї НАТО, до складу якого входять народні депутати України і члени ПА НАТО. Основне завдання Міжпарламентської ради на нинішньому етапі – сприяння через механізми парламентського впливу в досягненні Україною відповідності критеріям членства в Організації Північноатлантичного договору.