«Ми не сіра зона – ми щит Європи, який сьогодні захищає не тільки свої країни, а й увесь вільний світ», - Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 березня 2018, 12:00

 


 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час виступу на Міжпарламентській безпековій конференції «Грузія, Молдова та Україна: Східне партнерство та сучасні безпекові виклики» подякував Молдові за організацію конференції, де є «можливість обговорити найважливіші проблеми і виклики, які стоять не лише у нашому регіоні, а й на європейському континенті». «Тут, на кордоні, ми гостріше відчуваємо багато з тих проблем, які є одночасно актуальними для країн Європи і США», - сказав він і нагадав, що цими днями виповнюється рівно чотири роки з початку російської агресії в Україні.

«Ми відчули весь жах російської агресії. Чотири роки тому розпочалась інтервенція Російської Федерації на територію суверенної Української держави, - зазначив Голова Парламенту. - Тоді ми сказали, що це не є війна проти України, що це виклик усій світовій системі безпеки, яка виникла після Другої світової війни, що Путін – це глобальне загроза не лише для України, а й для усього вільного світу».

А.Парубій наголосив, що «за ці чотири роки світ пройшов через усвідомлення глобальності проблем безпеки, зокрема, сучасної гібридної війни, яку веде Путін і Російська Федерація, серед яких і інформаційна війна, яка у сучасній гібридній стратегії Путіна відіграє, напевно, ключову і основну роль».

Голова Верховної Ради наголосив на необхідності разом виробляти спільну стратегію і тактику не лише України, Молдови і Грузії, а й усього вільного світу у протидії інформаційній війни, яку відчули не лише українці, а й у США, і у багатьох країнах Європи. «Ми повинні виробляти інституції і майданчики, які б давали змогу виробляти активну протидію інформаційній війні Путіна проти вільного світу», - підкреслив він.

А.Парубій також зазначив, що «вкрай важливо виробляти спільну позицію і з енергетичної безпеки, тому що не лише Україна, а й європейські країни відчувають на собі енергетичний шантаж і енергетичний вплив, який Путін використовує проти інших держав».

За словами Голови Верховної Ради, такі майданчики, як тут, на конференції, є підставою для дискусії і вироблення єдиної спільної позиції. Він наголосив, що, зокрема, «проект Північний потік-2 – це не економічний  проект, це політичний проект Путіна, який спрямований на дестабілізацію Європи, спрямований на те, щоб мати можливість чинити тиск на європейські країни». «Спільна позиція по зупинці цього проекту – це теж є наші дії, дії у питанні економічної  безпеки, - підкреслив А.Парубій і додав. - Хто говорить, що це проект економічний, той або не розуміє, або  говорить не щиро з приводу намірів Путіна.

Торкаючись мілітарної складової сфери безпеки, А.Парубій подякував за ухвалене нещодавно рішення США стосовно виділення Україні «Джавелінів» і зазначив, що «Україна всіма зусиллями і всім бажанням хоче мирного вирішення конфліктів». «Ми б хотіли мирного, дипломатичного вирішення конфлікту. Жодна з наших країн не розпочинала цієї війни, жодна з наших країн не хотіла б чужих територій. Ми захищали суверенність своїх територій. Але ми повинні і підвищувати спроможність наших армій, щоб могли відбивати і подібні провокації, і такі атаки в майбутньому, щоб противник розумів, що ціна для нього у випадку агресивних дій буде адекватною», - сказав він.

Голова Парламенту підкреслив, що «вкрай важливо, щоб на ці ключові безпекові виклики, які є в нашому регіоні, ми могли робити спільну протидію і виробляти спільну стратегію, адже наші три країни – Україна, Молдова, Грузія відчули на собі агресію на своїй суверенній території, наші три країни перебувають на передовій боротьби вільного світу».

У контексті висловів щодо перебування наших країн у «сірій зоні», А.Парубій зазначив, що «ми назвали б це щитом Європи, який сьогодні захищає не тільки свої країни, а й увесь вільний світ». «Ми повинні це усвідомлювати і повинні ставати міцнішими, ставати більш потужними», - додав він.

Голова Парламенту підкреслив, що «перед нашими країнами багато викликів, і нас об’єднує також програма Східного партнерства, нас об’єднує спільний шлях як до Європейського Союзу, так і до НАТО.

А.Парубій також наголосив, що Україна проводить багато реформ фактично у всіх сферах суспільного життя, і для Держави важливий обмін досвідом на шляху їх проведення, потрібна підтримка європейських сил. «Ми повинні демонструвати і в Грузії і в Україні, що нам потрібно шляхом реформ не просто  виконувати угоди, а справді робити наше суспільство, наші країни більш потужними, модернізованими, сучасними, розвинутими, і в цьому аспекті і боротьба з корупцією для нас, для України, є пріоритетною на цьому шляху», - підкреслив він. 

Голова Верховної Ради повідомив, що цього пленарного тижня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні надзвичайно важливе рішення про створення Антикорупційного суду. «Це рішення дозволяє нам забезпечити побудову антикорупційної інфраструктури, яку ми зробили за тих чотири роки, здійснюючи реформи у всіх сферах суспільного життя», - зазначив він і додав, що «на шляху реформ, на шляху зміцнення безпеки ми повинні мати майданчики для спілкування, для обміну думками, і ми зможемо виробляти спільну стратегію як на тристоронньому рівні між Україною, Молдовою, Грузією, так і з нашими побратимами із Європи і Сполучених Штатів Америки».

«Я певен, що ця Конференція є чудовим майданчиком для обміну думками і для вироблення цієї стратегії», - завершив свій виступ Голова Парламенту і побажав усім учасникам плідної, успішної роботи задля зміцнення безпеки, задля зміцнення наших країн і народів.

 

 

 

Міжпарламентська конференція «Грузія, Молдова та Україна: Східне партнерство та сучасні безпекові виклики» проходить у м.Кишинів, Республіка Молдова, 2 березня 2018 року.

Учасники Міжпарламентської конференції: Спікер Республіки Молдова Й.В. Андріан Канду, Виконавчий віце-президент Атлантичної Ради Деймон Вілсон, Спікер Парламенту Грузії Й.В. Іраклі Кобахідзе, народні депутати України Г.Гопко, Н.Кацер-Бучковська, І.Фріз, І.Гнатишин, представники Атлантичної ради, Сенату Республіки Польща, Естонської Республіки, Латвійської Республіки, Національної асамблеї Республіки Болгарія, громадські діячі.

 

ftp://217.20.163.135

log: visitor

pass: visitor

02 03 18 Parubiy vistup moldova