Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у заході Gender Talks, організованого МФО «Рівні можливості»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 березня 2018, 10:30

 


1 березня 2018 року представники Міжфракційного депутатського об'єднання «Рівні можливості» разом із експертами та представниками громадськості підсумували результати роботи  МФО у минулому році та обговорили основні питання гендерної рівності на яких варто зосередити увагу у 2018 році.

Співголова МФО «Рівні можливості» Олена Кондратюк поінформувала присутніх, що у минулому році було ухвалено ряд важливих Законів: щодо запобігання та протидії домашньому насильству (№2229-VIII від 07.12.2017), внесено зміни до Кримінального процесуального кодексів з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби з цими явищами (№2227-VIII від 06.12.2017), щодо посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів (№2234-VIII від 07.12.2017).

Олена Кондратюк також зауважила на кропіткій роботі, проведеній  Урядом  минулого року у сфері гендерної рівності. Відтак, до сфери Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І. Климпуш - Цинцадзе віднесено координацію гендерної політики в Уряді. Окрім того, у цьому напрямі імплементацію ключових пріоритетів у сфері гендерної рівності значно підсилить Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко, обрана на цю посаду за результатами конкурсної комісії 7 грудня 2017 року. О. Кондратюк відзначила, що завдяки співпраці із Урядом вдалось скасувати список заборонених професій для жінок та значно розшити перелік посад для жінок військовослужбовців.

Співголова МФО «Рівні можливості» Альона Бабак звернула увагу присутніх на необхідності протидії дискримінації щодо жінок в усіх сферах.

«Сьогодні на однакових посадах жінки в середньому отримують заробітну плату на 22,5% менше, ніж чоловіки. Ми маємо боротися із такою негативною тенденцією», - зауважила А. Бабак.

 Світлана Войцеховська під час виступу наголосила на необхідності проведення   ґендерно-правової експертизи законопроектів та підзаконних нормативно-правових актів. Співголова МФО  «Рівні можливості»  С. Войцеховська повідомила, що у минулому році в Апараті Верховної Ради України за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) відбувався тренінг для працівників Апарату ВР де розглядались базові концепції ґендерного аналізу, механізми інтегрування принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в державну політику та основи ґендерно-правової експертизи законодавства.

Світлана Войцеховська зазначила, що системних змін у сфері гендерної рівності потребує і Регламент Верховної Ради України. Відтак, політик висловила сподівання, що найближчим часом буде ухвалено законопроект №7283, яким передбачено врахування паритетного принципу представництва жінок і чоловіків при формуванні персональних складів Комітетів Верховної Ради України та офіційних делегацій Верховної Ради України.

Своєю чергою, Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко поінформував що Мінрегіонбуд - перше міністерство, яке запровадило Кодекс рівних можливостей. Окрім того,  Віце-прем'єр зауважив на необхідності створення банку гендерно-орієнтованих проектів.

Ірина Луценко наголосила, що пріоритетним питанням для України залишається ратифікація Стамбульської Конвенції. Також, І. Луценко позитивно відзначила ухвалення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» №2234-VIII від 07.12.2017.

 «За недовгий термін дії Закону близько 60 тисяч неплатників аліментів були позбавлені права на керування автівкою, стільки ж неплатників аліментів не змогли виїхати за кордон, поки не сплатили заборгованість», - повідомила політик.

Підводячи підсумки, учасники заходу констатували необхідність:  протидії гендерно-обумовленому насильству, розширення політичної участі жінок; залучення жінок у сектор безпеки та у миротворчу діяльність; забезпечення ґендерної сенситивності парламенту; посилення спроможності жінок в економічній сфері; сприяння ратифікації Стамбульської Конвенції; впровадження ґендерної освіти та просвіти; сприяння виконанню рекомендацій CEDAW та резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

У заході також взяли участь: народні депутати України: Марія Іонова, Ольга Бєлькова , Наталія Веселова, Віктор Єленський, Світлана Заліщук , Олена Масоріна, Оксана Юринець, Вадим Івченко, Максим Саврасов, Урядовий Уповноважений з ґендерної політики Катерина Левченко, директор програми «Жінки-лідери» НДІ Олена Єна та інші.