На громадське обговорення винесені чотири проекти законів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 лютого 2018, 14:22

 
На Портал громадського обговорення законопроектів винесені чотири проекти законодавчих актів. До їх обговорення мають змогу долучитися всі зацікавлені.

 

1.            6674 проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги».

Проект Закону розроблено з метою запровадження прозорої звітності громадських організацій щодо доходів та видатків, підвищення відкритості в їх діяльності. Крім того, законопроект покликаний усунути низку недоліків у Законі України "Про запобігання корупції".

2.            6284 проект Закону «Про оперативно-розшукову діяльність».

Метою розробки законопроекту є необхідність удосконалення правових засад здійснення оперативно-розшукової діяльності, приведення її у відповідність із європейськими стандартами, які висуваються до діяльності, пов’язаної з тимчасовим обмеженням прав і свобод людини, синхронізації оперативно-розшукової діяльності та процесуальної діяльності, що здійснюється відповідно до приписів Кримінального процесуального кодексу України.

3.            6271 проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій осіб».

Останні зміни щодо розширення кола суб’єктів е-декларування порушують стандарти Ради Європи, які забороняють довільне і дискримінаційне втручання в незалежну діяльність громадянського суспільства. Зазначений законопроект спрямований на уточнення кола осіб, на яких буде поширюватися дія Закону України "Про запобігання корупції".

4.            0176 проект Закону «Про ратифікацію Угоди між Україною та Португальською Республікою про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей, які перебувають на утриманні дипломатичного, адміністративного та технічного персоналу дипломатичних представництв та консульських установ».

Прийняття та введення в дію зазначеного документа сприятиме реалізації членами сімей співробітників дипломатичної служби свого права на працю.

 

Слід зазначити, що громадяни також можуть запропонувати комітетам Верховної Ради України виносити проекти законів на Портал громадського обговорення, який був розроблений за підтримки Програми USAID РАДА та за ініціативи Управління комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України.

«Портал громадського обговорення законопроектів» – один з ресурсів веб-порталу Верховної Ради України, мета якого залучити громадян до законотворчого процесу через ознайомлення, коментування та висловлення зауважень і пропозицій до законопроектів, запропонованих для обговорення у режимі онлайн.

Портал громадського обговорення законопроектів розроблено у відповідь на рекомендації Європейського Парламенту щодо внутрішнього реформування Верховної Ради України з метою покращення її інституційної спроможності та ширшого залучення громадськості до законодавчого процесу: "У відповідності до Плану заходів «Відкритий парламент», необхідним є забезпечення права громадян України коментувати законопроекти, які зареєстровані у Верховній Раді та є предметом громадського обговорення (з використанням, серед іншого, WEB інтерфейсу та новітніх ІТ засобів)".