Голова Комітету Людмила Денісова: "Потрібно доробити існуючий електронний реєстр лікарняних, ніж витрачати кошти на створення нового"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 лютого 2018, 11:47

 

«Немає потреби створювати новий проект Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності. Достатньо взяти існуючий і доопрацювати його», - заявила голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова під час робочої поїздки до Полтави.

"Пілотний проект Реєстру було започатковано ще у 2011 році. Тоді ж до участі в ньому було залучено 11 областей. Одна з них - Полтавська. Витрачено мільйони гривень на програмне забезпечення, обладнання робочих місць і таке інше. І з’являється інформація, що Фонд соціального страхування працює над постановою щодо запровадження ще одного нового електронного реєстру. Тому вирішили з’ясувати, що відбувається з існуючим і як він працює", - заявила Людмила Денісова.

Під час поїздки народний депутат відвідала обласну клінічну лікарню ім. М.В.Скліфасовського, міський пологовий будинок, міське відділення Фонду соціального страхування та обласне управління Фонду в Полтавській області.

Як з’ясувалося, на клієнтському рівні проект працює і місцеві лікарні ним користуються. З 2011 року накопичена значна база листків непрацездатності. Проблема є лише у двох позиціях. По-перше, передача даних з лікарень до Фонду соціального страхування (з понад 90 медичних закладів інформацію до Києва передають лише 2), і, по-друге, вдосконалення програмного забезпечення.

"Все це можна зробити і коштувати буде дешевше, ніж створювати нову систему.

На сьогодні Реєстр використовується Фондом соціального страхування лише для перевірки правильності оформлення лікарняних. На мою думку, це неправильно. Потрібно, як і було задумано, використовувати його для профілактики. Фонд має бути зацікавлений в зменшенні кількості лікарняних листків. А такого зменшення можна досягти за рахунок профілактики, реабілітації і оздоровлення. Потрібно лише мати відповідний аналіз і використати для цього вже існуючий Реєстр", - наголосила Людмила Денісова.

За її словами, під час впровадження Реєстру малося на меті уникнути зловживань з лікарняними. І цього вдалося досягти. Кількість лікарняних листів в пілотних областях скорочувалася з року в рік.

У вівторок, 27 лютого, під час засідання профільного Комітету буде сформовано рекомендації, які будуть надіслані до Уряду, Мінсоцполітики, МОЗу, Фонду соціального страхування.

Також, під час поїздки Голова Комітету відвідала Полтавський регіональний центр зайнятості, де взяла участь у засіданні Комісії з реалізації пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб.

До речі, особам, чиї бізнес-проекти схвалюються Комісією, надається поворотна фінансова допомога з державного бюджету. Крім участі у Комісії Людмила Денісова зустрілася з підприємцем із Донбасу Дмитром Калініним, який вже отримав таку допомогу, і на сьогодні продукція його цеху з пошиття одягу користується попитом не лише в Україні а й за її межами - у Європі та США.