«Вдосконалення роботи Верховної Ради є одним із найголовніших завдань порядку денного восьмої сесії», - Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 лютого 2018, 11:55


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у Публічному  обговоренні «Створення Парламентської Служби як складової реформи Верховної Ради України».

Голова Верховної Ради зазначив, що винесена сьогодні на обговорення тема «є надзвичайно актуальною і потребує кваліфікованого опрацювання та наполегливого втілення, бо саме у стінах Парламенту була проголошена незалежність Держави, у найважчі часи для України Верховна Рада брала на себе відповідальність, у тому числі коли розпочалася російська агресія».  «Вдосконалення роботи Верховної Ради є одним із найголовніших завдань порядку денного восьмої сесії», - зазначив він.  

А.Парубій подякував Європейському Парламенту за плідну співпрацю у питанні проведення реформ, у тому числі Верховної Ради. «Важко вийти на якісний продукт, не маючи відповідного механізму, - сказав він. – І власне, цей механізм створюють і Парламентська служба, і Регламент Верховної Ради України». Він нагадав, що завдяки європейським партнерам та узагальненню українського досвіду, уже є позитивні напрацювання, які допоможуть виробити інструменти для підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. Голова Парламенту зазначив, що у нього є оптимістичне бачення, що реформаторські ініціативи, які об’єднують найкращі європейські практики і осмислення досвіду українського парламентаризму, будуть схвалені депутатським корпусом Верховної Ради України.


Прийнятий Верховною Радою України чинний Закон України «Про державну службу» - важливий крок до формування фахової, політично незаангажованої, професійної і авторитетної державної служби. На переконання Голови Парламенту, «до Верховної Ради необхідно набрати професійних і дієвих людей». Втім, при всіх перевагах Закону України «Про державну службу», особливості організації роботи Апарату Верховної Ради України цим Законом не враховуються.

Апарат Верховної Ради України, - це конституційний орган, про який  йдеться у статті 85 і статті 88 Конституції України. Однак, як зазначив А.Парубій, у Законі України «Про державну службу» Апарат Верховної Ради охоплюється поняттям «інші державні органи», а це питання «потребує особливого підходу і врегулювання». Апарат Парламенту, який забезпечує роботу єдиного законодавчого органу України — Верховної  Ради, має особливі функції, які власне і обумовлюють особливі вимоги до держслужбовців.

Голова Верховної Ради висловився за необхідність першочергово розглянути питання щодо реформування Парламенту. Зокрема, законопроекти щодо співвідношення та відповідності комітетів і міністерств, про принципи розподілу комітетів між політичними силами у Парламенті, використовуючи досвід Європейського Парламенту.

За словами А.Парубія, актуальним є створення Парламентської служби і підготовка проекту закону щодо цього питання з метою залучення на державну службі ініціативних і кваліфікованих громадян.

Він побажав усім учасникам конструктивного діалогу, плідних дискусій та заявив, що як Голова Верховної Ради підтримає ініціативи щодо реформи Парламенту.