«Наша згуртованість з Урядом, наше бажання до змін, бажання збудувати європейську Україну дасть нам достатньо сил, щоб ми по всіх тих амбітних планах, які поставили перед собою, змогли вийти на позитивні рішення», - Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
20 лютого 2018, 17:33

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у «Міжнародній зустріч високого рівня з питань реформ в Україні» у вівторок.

У своєму виступі А.Парубій нагадав, що конференція проходить у дні вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні. За його словами, Майдан розпочався саме як Європейський Майдан. «Це було невипадково, бо для України його інтеграційні прагнення – це набагато більше, аніж просто євроінтеграція, - наголосив він. - Ми зрозуміли тоді, що якщо Україна не долучиться до сім’ї європейських країн, то буде інший шлях - повна залежність від Російської Федерації. Євроінтеграція– це знак рівності незалежності України».

А.Парубій підкреслив, що Майдан був боротьбою за незалежність України, тому «було важливо, що увесь цивілізований світ був поруч з нами». Він пригадав розмову з послами країн Великої сімки, яку мав чотири роки тому у ці дні, і на їхнє запитання «що буде далі?» відповів: «Будуватимемо європейську Україну».

Голова Парламенту наголосив, що шлях реформ, який доводиться проходити Україні за ці роки, проходить у час збройної агресії з боку однієї з найпотужніших мілітарних сил світу – Росії, коли агресор намагається  зупинити прагнення, які є в українського суспільства. Тому, на його переконання, одна з найважливіших реформ – реформа сектору безпеки. «За ці роки нам довелося модернізувати українську армію, реформувати увесь сектор безпеки. Завдяки рішенням, ухваленим в Парламенті, ми змогли досягти успіху  в цій сфері і утвердитися у своєму рішенні увійти до НАТО», - сказав він.

Говорячи про реформи, А.Парубій підкреслив, що питання безпеки є питанням номер один. І тому, одним з перших питань, які має ухвалити Верховна Рада України, – це закон про національну безпеку, який є результатом багаторічної роботи.

Голова Парламенту сподівається, що законопроект найближчим часом буде внесений до порядку денного Верховної Ради України.

А.Парубій нагадав, що в Україні проводяться реформи у всіх сферах життя, і кожна з ухвалених за останніх півроку – у сфері освіти, медицини, судової системи, пенсійної сфери, приватизації державних підприємств – неймовірно масштабна.

Голова Верховної Ради зазначив, що «приватизація в Україні важлива не тільки для підняття економіки, для надходжень в бюджет, а «потрібна для знищення тих корупційних схованок, які, на жаль, присутні в багатьох державних підприємствах».

А.Парубій назвав боротьбу з корупцією одним із найважливіших завдань, яке стоїть перед Державою сьогодні. Тому найближчим амбітним завданням на цю весну, за його словами, окрім масштабного закону про національну безпеку, є розгляд закону про Антикорупційний суд і його ухвалення у найкоротші терміни.

Голова Парламенту повідомив, що першим питанням наступного пленарного тижня буде пропозиція включити до порядку денного проект закону про Антикорупційний суд.

При цьому він наголосив на важливості врахувати усі рекомендації Венеційської комісії. Також має бути активізована робота з блоку питань, які необхідні для угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Голова Верховної Ради висловив переконання, що запорукою успіху запланованих перетворень є тісна співпраця між Парламентом та Урядом. «Ми готуємо спільний план першочергових законопроектів, які потрібні для виконання угоди про Асоціацію», -сказав А.Парубій і додав, що він як Голова Верховної Ради України ініціюватиме, «щоб кожного тижня розглядалося по два або три закони зі спільно напрацьованого прерогативного пакету – Уряду і депутатів Верховної Ради України».

А.Парубій підкреслив, що перед Парламентом стоїть важливе завдання – створення нової Центральної виборчої комісії. «Я вважаю, це цілковито є в логіці тієї масштабної виборчої реформи, яку ми розпочали в Парламенті», - сказав він і нагадав, що є автором нового Виборчого кодексу, ухваленого Верховною Радою у першому читанні.

Голова Парламенту також висловив сподівання, що вже у найближчі тижні після проходження спецперевірки кандидатів в члени ЦВК стане можливим оновити і обрати новий склад Центральної виборчої комісії.

За словами Голови Верховної Ради України, «концентрація зусиль, щільна співпраця між Урядом і Парламентом дозволила вийти на позитивне рішення по всім тим реформам, які були заплановані на осінь». «Перед нами – весна, початок активного сезону. Весна під знаком безпеки і розвитку», - підкреслив А.Парубій і висловив упевненість, що «згуртованість, наше бажання до змін, бажання збудувати європейську Україну, сучасну Україну дасть нам достатньо сил, щоб ми по всіх тих амбітних планах, які поставили перед собою, змогли вийти на позитивні рішення».

«Успіх буде за нами! Дякую вам! Успішної роботи!», - наголосив Голова Верховної Ради України.

 

У роботі конференції взяли участь: Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Міністр закордонних справ Королівства Данія Андерс Самуельсен, члени Уряду, керівники іноземних дипломатичних представництв, представники бізнесу, громадських і міжнародних організацій, засоби масової інформації.