Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у відкритті виставки проектів Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу на кращу проекту пропозицію в номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 лютого 2018, 19:05

 

15 лютого 2018 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у відкритті виставки проектів Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу на кращу проектну пропозицію в номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні».

Захід відбувався за участі Глави Держави - Петра Порошенка. 

«Вони, Герої Небесної Сотні, заслужили те, аби ми, їхні сучасники, належно увічнили пам’ять про революцію – нашу Революцію Гідності, увічнили пам’ять про героїв, які віддали своє життя за соборну, незалежну, вільну, демократичну, європейську Україну», - підкреслив Петро Порошенко під час виступу на презентації проектів та додав: «Меморіальний комплекс – це надзвичайно важливий мінімум з того, чим ми маємо вшанувати їхню світлу пам’ять. Нова європейська країна – от головний пам’ятник Героям Небесної Сотні». 

Президент України повідомив, що саме під час зустрічей із родинами героїв та учасниками Революції Гідності було досягнуто домовленості про спорудження меморіального комплексу.

До участі у конкурсі надійшло понад шістдесят заявок  з 12 країн світу та з України, з яких було відібрано 28 робіт у двох номінаціях – і для Меморіалу, і для Музею. Уже наступного тижня,  20 лютого 2018 року, авторитетне журі визначить переможця  в номінації «Меморіал Героїв».

«Серед проектів пам’ятників, представлених конкурсантами, є декілька сучасних робіт, які відображають ідею тієї єдності, яка була на Майдані, коли всі ми були молекулами одного цілого», - вважає І. Геращенко. Також вона нагадала, що разом з колегами М. Іоновою, І. Луценко, О. Кондратюк є співавторами закону, що прискорює процедуру виділення земельної ділянки під будівництво Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні. Політик подякувала Парламенту, який підтримав цей закон, і київській владі, яка оперативно вирішує відповідні бюрократичні питання про виділення ділянки.

Перший заступник Голови Верховної Ради України висловила сподівання, що в роковини  загибелі Героїв Небесної Сотні, 18-20 лютого, кожен українець згадає  усіх, хто загинув  на Майдані, й що політики відмовляться від будь- яких акцій і заходів, які «сіятимуть розбрат і колотнечу». 

«Кожна людина, яка була на Майдані, усвідомлює, що 18-20 лютого належить пам’яті Героям Небесної сотні, молитвам за їхні душі. Ці дні повинні бути днями пам’яті. Не можна  повторювати помилок минулого року, коли деякі політикани влаштували шабаш, танці на кістках і пам’яті Героїв», - зазначила І. Геращенко.     

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Президент України разом із дружиною Мариною Порошенко та представники Уряду ознайомились із представленими роботами.