У Верховній Раді відбулася "година запитань до Уряду" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 лютого 2018, 11:25

 Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Головуючий надав слово для виступу Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

Прем’єр-міністр виступив перед народними депутатами.

В.Гройсман нагадав, що у понеділок він разом з Головою Верховної Ради презентували 35 важливих економічних законів, які напрацьовані Урядом і Парламентом, Президентом, фракціями, народними депутатами. Він подякував народним депутатам за те, що вже на цьому пленарному тижні два закони з 35 були прийняті. «Це є дуже важливим для розвитку національної економіки, але вважаю, що цього є недостатньо для того, щоб кардинально змінити життя в країні і дати людям відчуття майбутнього і зробити в країні таку систему, яка відновила би справедливість, почуття гідності і гордості за нашу країну», - сказав він.

«Напевно, коли ми подивимось на чотири роки, які ми прожили, ми можемо сказати, що ми водночас зробили багато, але точно знаю, що ми зробили мало. Ми не пройшли точку неповернення і сьогодні ще все може змінитися. Нам потрібно змінювати країну і зробити її по-справжньому демократичною та розвинутою. Я глибоко переконаний, що люди сьогодні чекають від нас не те щоби політики за півтора-два роки до виборів. Ми маємо розуміти, що до виборів у нас є шанс прийняти надважливі рішення, рішення, які насправді очікують люди», - наголосив Прем’єр-міністр.

За його словами, «для нас з вами дуже важливо розвивати національну економіку і водночас хочу задати питання: чи можливо збудувати цільну прозору економіку, якщо ми маємо величезний виклик, чи прийдуть до нас інвестиції, чи зможемо ми відкрити потенціал для створення нових робочих місць, збільшення заробітних плат в країні. Ні. Нам треба ефективно побороти корупцію. Тому нам потрібно в цьому скликанні, на цій сесії створити новий прозорий антикорупційний суд. І не просто його створити, а зробити так, щоб цей суд виніс перші вироки тим корупціонерам, які сплутали власну кишеню з національними інтересами».

В.Гройсман акцентував на завершенні реформи децентралізації в країні. «Для цього нам потрібно провести конституційні зміни, закріпити місцеве самоврядування на всіх рівнях, починаючи від громади, там де воно сьогодні є, закінчуючи областями. Нам треба врешті-решт прийняти рішення: ми все ж таки парламентсько-президентська країна або президентсько-парламентська. Ми маємо визначити і це є дуже важливим сфери відповідальності і компетенції у всіх рівнях влади, чітко вказати, хто за що відповідає. Тоді ми отримаємо зовсім іншу якість державного управління», - зазначив він.

В.Гройсман також торкнувся нинішньої виборчої системи, яка за його словами, є неприйнятною. «Діюча виборча система корумпує сьогодні виборчий процес. Стало нормою в нашій країні, коли люди купують голоси. Ми маємо шанси змінити, ми маємо створити прозору нормальну систему, де кожен зможе реалізувати себе. Як коли буде побудований якісний відкритий діалог з українським суспільством і ми будемо людей поважати, приходячи на вибори, і обіцяти тільки те, що можемо зробити, а не купувати за гроші голоси українців.

Всі ці питання потребують вирішення. Так, ми можемо думати про те, що у нас ще два роки і ми можемо починати змагатися в політичній боротьбі. Сьогодні не має значення, хто в якій боротьбі переможе. Сьогодні має значення, в якій Україні ми будемо жити. І змінити ситуацію ми можемо тільки разом з вами. Ніхто окремо не зможе змінити це. Тільки український парламент має бути об’єднаний. Президент, Уряд, Парламент - ми всі маємо шанс, який для нас є найвищою цінністю - війти в історію тими, хто збудував нову сильну демократичну, економічно розвинену державу», - наголосив урядовець.

Прем’єр-міністр, завершуючи виступ, закликав всіх об’єднатися, щоб добитися цього результату. «Давайте разом повернемо почуття гідності і справедливості кожному українцю. Давайте на цій сесії разом змінимо Україну!», - наголосив В.Гройсман.

Глава та члени Уряду відповідають на запитання депутатських фракцій і груп.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.