Комітет розглянув низку питань, які стосуються як інформаційної сфери, так і соціальної політики, адміністративного законодавства, діяльності правоохоронних органів, національної безпеки і оборони

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
07 лютого 2018, 18:30

Засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 7 лютого було присвячене розгляду в межах предмету відання Комітету законопроектів у сферах соціальної політики, адміністративного законодавства, національної безпеки і оборони, а також заслуховуванню в порядку парламентського контролю питань щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

На початку засідання Голова Комітету Вікторія Сюмар запропонувала зняти з розгляду поданий нею проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень, №7395, щодо якого надійшли певні критичні відгуки від громадських організацій. За пропозицією народних депутатів відбулося обговорення, за результатами якого Комітет прийняв рішення повернутися до обговорення проекту згодом, запросивши до участі в ньому представників згаданих громадських організацій. Проектом № 7395 пропонується внести зміни до законів України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», «Про місцеве самоврядування в Україні».

Серед законопроектів, головними з розгляду яких визначено інші комітети, першим було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перерахунку пенсій науковим працівникам, журналістам, працівникам органів місцевого самоврядування та іншим), №7406. Цей внесений народним депутатом України Сергієм Міщенком законопроект спрямовано на створення законодавчого механізм перерахунку вже призначених пенсій для наукових працівників, журналістів, працівників органів місцевого самоврядування, державних службовців. Для цього пропонується внести певні зміни до відповідних профільних законів.

За результатами розгляду в частині, що стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, вирішено запропонувати профільному Комітетові з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону № 7406 в першому читанні за основу.

Відбувся розгляд проекту Закону України про внесення змін до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на адвокатський запит, запит кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, її палати або члена відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»), № 7393.

Внесений народним депутатом України Олександром Сугоняко законопроект розроблено з метою забезпечення виконання вимог статей 8, 24, 38 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій. З цією метою пропонується внести зміну до частини п’ятої статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, значно посиливши санкції за порушення зазначених вимог.

За результатами розгляду прийнято рішення направити профільному Комітетові з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності висновок про те, що в частині, яка стосується предмету відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу.

Прийнято рішення також щодо двох законопроектів, головним з розгляду яких є Комітет з питань національної безпеки і оборони. Йдеться про внесений народними депутатами України Сергієм Висоцьким, Андрієм Левусом, Ігорем Лапіним, Михайлом Бондарем, Миколою Величковичем, Дмитром Тимчуком, Тарасом Кременем, Ігорем Бриченком, Олегом Медуницею проект Закону України про захист української державності від проявів колабораціонізму, №7425, а також зареєстрований як альтернативний щодо нього проект Закону щодо встановлення справедливості та покарання винних у воєнних злочинах по подіях на території Донецької та Луганської областей (№ 7425-1), внесений народним депутатом України Наталією Веселовою.

Спрямованим на захист національних інтересів України та захист української державності законопроектом № 7425 пропонується, серед іншого, створити Комісію з питань розгляду фактів колабораціонізму – допоміжний орган для забезпечення реалізації повноважень Президента України у сфері національної безпеки та оборони. Передбачається також внесення змін до законів України «Про інформацію» (стосовно неможливості віднесення до інформації з обмеженим доступом відомостей про факти співробітництва з ворогом, сприяння у здійсненні ним агресії тощо), «Про державну службу», «Про судоустрій і статус суддів», «Про прокуратуру», «Про Національну поліцію», «Про державну таємницю».

За результатами розгляду в частині, що стосується предмету відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, прийнято рішення направити Комітетові з питань національної безпеки і оборони висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу.

Взявши до уваги, що зареєстрований як альтернативний законопроект № 7425-1 не містить положень, які стосуються предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, народні депутати України вирішили його не розглядати.

Після заслуховування питань про хід розслідування перешкоджання журналістській діяльності Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту «Київ», а також інциденту, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і каналу «UA: Перший») та співробітниками Управління державної охорони в ніч на 16 вересня 2017 року біля одного з ресторанних комплексів під Києвом, парламентарії вирішили залишити ці питання на контролі Комітету.