Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 лютого 2018, 18:17

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши пленарне засідання, нагадав, що після розгляду законопроекту про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю він поставить на розгляд проект Постанови про усунення неузгодженостей в тексті прийнятого закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями".

Народні депутати розглянули правки до законопроекту про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю №4666.

За результатами голосування законопроект 285 голосами прийнято у другому читанні та в цілому.

 

Прийнято Закон "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

Цей Закон визначає правовий статус товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, порядок їх створення, діяльності та припинення, права та обов’язки їх учасників.

Правовий статус товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю у сферах страхової та інвестиційної діяльності, в галузі виробництва сільськогосподарської продукції, а також в інших сферах діяльності, порядок їх створення, діяльності та припинення регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених спеціальними законами.

Управління товариствами з обмеженою відповідальністю та товариствами з додатковою відповідальністю, у статутних капіталах яких є частка держави або органів місцевого самоврядування, регулюється цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених спеціальними законами.

Згідно із Законом, «учасники товариства, які не повністю внесли вклади, несуть солідарну відповідальність за його зобов'язаннями у межах вартості невнесеної частини вкладу кожного з учасників».

Закон встановлює права і обов'язки учасників товариства, корпоративний договір, безвідкличну довіреність з корпоративних прав, умови створення товариства, визначає статут товариства, переважне право учасника товариства, особливості звернення стягнення на частку учасника товариства тощо.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №4666.

 

Народні депутати 228 голосами усунули неузгодженості в тексті прийнятого закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями" №7163. В Закон будуть внесені технічні поправки та уточнення стосовно продовження роботи військово-цивільних адміністрацій.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків".

Законодавчим актом передбачається надати Національному банку України повноваження щодо створення та ведення Кредитного реєстру, які включають:

отримання від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для цілей ведення Кредитного реєстру та здійснення Національним банком покладених на нього законом функцій інформації щодо позичальників;

надання банкам та бюро кредитних історій, визначеної інформації з Кредитного реєстру.

Законом встановлено розмір заборгованості позичальника перед банком за умови перевищення якого банки отримують доступ до інформації з Кредитного реєстру про здійснені кредитні операції з таким клієнтом.

Законом на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб покладається обов’язок щодо надання інформації до Кредитного реєстру про кредитні операції банків, які виводяться ним з ринку.

Водночас на банки покладаються обов’язки:

щодо надання інформації до Кредитного реєстру;

повідомлення клієнта про те, що інформація про нього надаватиметься до Кредитного реєстру та виправлення інформації, у разі обґрунтованого звернення позичальника.

У свою чергу, позичальнику, щодо якого передана інформація до Кредитного реєстру, надається право доступу до інформації про себе, яка міститься в Кредитному реєстрі, та право вимагати внесення змін до такої інформації у разі незгоди з її змістом.

Для Національного банку України встановлено обов’язок надавати позичальнику за його зверненням інформацію, яка міститься у Кредитному реєстрі щодо нього та вживати заходів щодо виправлення банками недостовірної інформації.

Законом визначено порядок розгляду звернень позичальника щодо внесення змін до інформації про нього, яка міститься у Кредитному реєстрі.

Також з метою удосконалення роботи бюро кредитних історій, а відповідно, зменшення ризиків банків, які отримують таку інформацію розширено перелік інформації, який містить у кредитній історії, і надається виключно за згоди позичальника.

Законом врегульовано питання безперервності оновлення інформації за кредитними угодами у разі переуступки права вимоги за ними та врегульовано колізію щодо права доступу бюро кредитних історій до державних реєстрів з нормами профільного законодавства, надавши право бюро кредитних історій отримувати інформацію з державного реєстру загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за наявності письмової згоди особи, яку перевіряють.

Відповідні зміни внесено до Законів «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за 7114-д.


Народні депутати розглянули три законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин за №№7363, 7363-1, 7363-2.

За результатами голосування усі три законопроекти відхилено.

Головуючий закрив вечірнє засідання.