Голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук: «В Україні потрібно оперативно ухвалити закон про гуманітарне розмінування»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 лютого 2018, 09:30

За підтримки ОБСЄ відбувся візит до Хорватії урядово-парламентської делегації України у складі народних депутатів, представників Міністерства оборони, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, Державної служби з надзвичайних ситуацій, представників дипломатичних установ з метою вивчення досвіду розмінування.

За результатами візиту голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук заявила: «Україна має оперативно ухвалити закон щодо гуманітарного розмінування, яке дасть змогу імплементувати міжнародні стандарти в українське законодавство». При цьому вона зауважила, що «досвід Хорватії свідчить, що розмінування може тривати понад 20 років після завершення конфлікту, з огляду на масштаби забруднених територій».

Під час візиту українські парламентарії переконалися, що Хорватія може слугувати прикладом ефективного правового врегулювання процесу розмінування, а також міжвідомчої координації. Одним з найбільших досягнень у царині розмінування є створення Хорватського центру розмінування, який виконує функції з координації та контролю протимінної діяльності, а також сприяє налагодженню ефективного міжнародного співробітництва.

«Розмінування — це також питання мільярдів доларів з бюджету України та від донорів. Тому інструменти парламентського та громадського контролю за інфраструктурою розмінування будуть ключовими», — підкреслила Світлана Заліщук.

У ході візиту Світлана Заліщук провела зустріч з Прем’єр-міністром Хорватії, а також разом з колегами взяла участь у низці зустрічей. Українська делегація обмінялася досвідом з представниками Міністерства оборони Хорватії, відвідала Штаб-квартиру Хорватського центру протимінної діяльності, ознайомилася з проектами розмінування біля м. Сісак та роботою тестового полігону.

Результатом візиту стало формулювання рекомендацій для України щодо питання правового регулювання протимінної діяльності, зокрема щодо створення закону, який забезпечить вищу якість та ефективність розмінування.