Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко взяла участь в урочистому відзначенні 100-річчя бою під Крутами

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
29 січня 2018, 10:12

В заходах, що відбулися 28 січня на місці історичної події на Чернігівщині біля Меморіалу пам’яті Героїв Крут, взяли участь представники уряду, Адміністрації Президента, Українського інституту національної пам’яті, ветерани АТО, представники громадськості, а також близько 600 курсантів та ліцеїстів військових закладів освіти.

Центральною подією стала церемонія вручення курсантам та ліцеїстам державних прапорів з пам’ятними стрічками та прем’єрне виконання концертного маршу “Героям Крут”.

"Сьогодні, як і сто років тому, Україна відстоює свою незалежність у бою з московськими загарбниками, - відзначила Ганна Гопко. - Але лінія фронту вже не під Києвом, а за сотні кілометрів від столиці. І ці хлопці, які вшановують героїв 1918 року, мають можливість учитися, поки країну захищають їх батьки чи старші брати".

 

В бою під Крутами 29 січня 1918 року близько 500 бійців армії УНР, половину з яких становили київські добровольці - студенти, курсанти та гімназисти, зупинили наступ на Київ кількатисячних більшовицьких загонів. Затримавши на дві доби наступ більшовиків, герої Крут дозволили українській делегації підписати мирний договір з центральними державами, внаслідок якого незабаром Україну було звільнено від московсько-більшовицьких військ.

На полі бою полягло понад 40 українців і кілька сот більшовицьких загарбників. Виконавши бойове завдання, українські війська організовано відступили. Однак, при відступі чота в складі близько 30 студентів потрапила в полон і була розстріляна більшовиками. Жорстокий воєнний злочин вразив сучасників. Після звільнення Києва від більшовиків у березні 1918 році загиблих юнаків урочисто поховали на Аскольдовій могилі.