Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення схвалив текст законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
26 січня 2018, 09:39

 

В доопрацьованому на повторне перше читання законопроекті №6275 члени Комітету визначили органи, що здійснюють контроль у сфері провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Зокрема, контроль за додержанням ліцензіатами вимог ліцензійних умов покладається на Міністерство соціальної політики, як це передбачає Закон «Про ліцензування видів господарської діяльності», а контроль за провадження суб'єктом господарювання такої діяльності без отримання відповідної ліцензії покладається на Державну службу України з питань праці.

Крім того, Міністерство соціальної політики наділено повноваженнями складати протоколи, розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення, пов’язані з невиконанням ліцензіатами законних вимог посадових осіб Міністерства в частині провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Проектом, окрім адміністративної відповідальності, пропонується встановити фінансові санкції за порушення ліцензіатом умов здійснення ліцензійної діяльності, розмір яких становитиме 10 мінімальних заробітних плат.

З метою забезпечення реалізації заходів, спрямованих на уникнення ризиків потрапляння осіб у ситуації, пов’язані з торгівлею людьми, положеннями законопроекту передбачено зобов’язати орган ліцензування здійснювати перевірку документів на відсутність ризиків потрапляння осіб в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми.

Водночас, центральні органи виконавчої влади, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, зобов’язані розробити та затвердити нормативний акт, що визначатиме ризики потрапляння осіб в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Парламенту прийняти законопроект у першому читанні за основу.