У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції під час круглого столу обговорено законопроекти про Вищий антикорупційний суд

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 січня 2018, 10:05

 

24 січня у Комітеті проведено круглий стіл на тему: «Обговорення внесених Президентом України проектів законів про Вищий антикорупційний суд і про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» та інших альтернативних законопроектів, внесених народними депутатами України».

У заході взяли участь народні депутати, заступник Голови Вищої Ради правосуддя В.Беляневич, заступник керівника Апарату Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ В.Сердюк, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, керівник програми «Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні» Ека Ткешелашвілі, постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, представник Представництва ЄС в Україні Манфредас Лімантас, Голова науково-експертної ради при Підкомітеті Комітету Д.Журавльов, директор програми USAID РАДА І.Когут, представники Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури України, міжнародних та громадських організацій.

«Ми всі зацікавлені в тому, щоб покращити боротьбу з корупцією. У нас жодного з присутніх немає, хто б думав би інакше. Ми всі зацікавлені в створенні Антикорупційного суду. Хоча, звичайно, в кожного експерта, в кожного політика є свої нюанси в оцінці тих текстів законопроектів, які подаються», - зазначив у своєму вступному слові головуючий на засіданні заступник голови Комітету Ігор Попов.

Представник авторського колективу президентського законопроекту про Вищий антикорупційний суд, заступник керівника Апарату Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ В.Сердюк зазначив, що прийняття зазначеного законопроекту по суті завершить формування вертикалі антикорупційних інституцій в Україні.

Він також наголосив, що Закон «Про судоустрій і статус суддів» закріпив, що в системі судоустрою діють вищі спеціалізовані суди як суди першої та апеляційної інстанцій з розгляду окремих категорій справ. Вищими спеціалізованими судами є Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Вищий антикорупційний суд.

Під час заходу Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман та директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен наголосили, що вони вітають внесення цього законопроекту до Парламенту. Водночас вони вказують на основні зауваження до проекту: 1) підсудність Вищого антикорупційного суду (ВАС) не співпадає з підслідністю САП і НАБУ; 2) Громадській раді міжнародних експертів (ГРМЕ) надається лише дорадча роль при відборі антикорупційних суддів, що не зовсім узгоджується з рекомендацією Венеціанської комісії; 3) можливості для додаткових затримок у процесі створення і запуску ВАС.

Підсумовуючи експертне обговорення, Ігор Попов зазначив, що є великий ризик за підсумками цієї дискусії. «У нас може, на жаль, скластися найгірший сценарій, коли буде зареєстровано і включено до порядку денного всі п’ять законопроектів, але вони не матимуть підтримки і не будуть розглядатися. Таким чином, ситуація буде просто заблокована… Саме тому, я думаю, що ця дискусія має продовжуватися…», - зазначив він.