«Ми прагнемо, аби в Україні всі діти отримували якісну освіту та були конкурентними на ринку праці», - Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час дебатів на сесії ПАРЄ

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 січня 2018, 14:22

 
23 січня 2018 року під час засідання першої частини сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи відбулися дебати на тему «Захист та розвиток регіональних мов і мов меншин у Європі».

Виступаючи на дебатах, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко нагадала, що під час жовтневої сесії ПАРЄ 2017 року представники Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ закликали отримати висновки Венеціанської комісії щодо зазначеного Закону для предметного обговорення даного питання.

«Висновок Венеціанської комісії в цілому позитивний та визнає право України на посилення державної політики захисту української мови», - наголосила Ірина Геращенко.

Політик зауважила, що метою даного Закону є створення належних умов задля здобуття громадянами України якісної середньої освіти та рівних прав для вступу до вищих навчальних закладів України. Також, Перший заступник Голови Верховної Ради України відзначила, що цей Закон є не менш важливим для тих громадян України, які прагнуть працювати на державній службі.

Під час виступу Ірина Геращенко підкреслила, що в Україні створені всі умови для розвитку мов національних меншин. «В Україні функціонують десятки шкіл, де викладають угорською, польською, грецькою, румунською, російською мовами. Протягом останніх місяців Надзвичайні та Повноважні Посли країн - членів ЄС разом з Міністром освіти України відвідали західні регіони нашої держави та пересвідчились в цьому», - заявила Ірина Геращенко.

Окрім того, політик наголосила, що представництво ЄС в Україні визнало, що в деяких випадках діти нацменшин мають кращі умови для навчання рідними мовами, аніж це забезпечують інші європейські країни. Також Ірина Геращенко повідомила, що політика нацменшин закладена у Державному бюджеті України-2018, зокрема фінансування кримськотатарського телеканалу АTR.

У цьому зв`язку, Перший заступник Голови Верховної Ради України висловила сподівання, що подібні умови для навчання в початковій і середній школі будуть створенні і для представників української діаспори в Польщі, Угорщині, Румунії, Португалії, Іспанії та в інших країнах.

У ході дебатів Ірина Геращенко звернула особливу увагу на Російську Федерацію, яка систематично порушує всі норми та принципи Ради Європи на тимчасово окупованих територіях України.

«В окупованому Криму закриті всі українські школи, а українські діти не мають жодної можливості вивчати рідну мову», - зауважила Ірина Геращенко.

Також, вона поінформувала про закриття усіх шкіл в Криму, де навчання відбувалося кримськотатарською мовою, а також про блокування роботи кримськотатарських ЗМІ на окупованому півострові.

«Ми вимагаємо, аби на тимчасово окуповані території України мали допуск представники міжнародних місій, зокрема спеціальної місії РЄ та Комісар з прав людини», - наголосила Ірина Геращенко.

Під час виступу політик відзначила, що представники української діаспори в Росії позбавлені можливості вивчати українську мову. Також, вона поінформувала про переслідування працівників Національного культурного центру України в Москві.

За словами Ірини Геращенко, представники України у ПАРЄ рішуче налаштовані на захист національних інтересів України. «Всі країни - члени РЄ повинні шанувати принципи організації, дотримуватися та виконувати їх. Це стосується і питань поваги до прав національних менших, їх права на задоволення культурних і гуманітарних потреб, права на використання та вивчення рідної мови», - зауважила Ірина Геращенко та додала: «Україна дотримується цих правил, тому ми розраховуємо на дзеркальну реакцію від країн-членів РЄ по відношенню до представників української діаспори за кордоном».