Комітет рекомендує прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 січня 2018, 12:02

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув і вносить на розгляд проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів, № 7229.

Метою прийняття поданого законопроекту, як зазначено у пояснювальній записці до нього, є, зокрема, «встановлення додаткових гарантій збереження лісів України як національного багатства нашої держави, що виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах».

Законопроектом вносяться зміни до Земельного та Лісового кодексів України.

Пропонується у змінах до Земельного кодексу України встановити, що зміна цільового призначення, в тому числі земельних ділянок, зайнятих лісами, що перебувають у державній чи комунальній власності, здійснюватиметься за погодженням із Кабінетом Міністрів України. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши проект, висловлює зауваження про те, що склад земель лісогосподарського призначення є значно ширшим і не може бути обмежений лише частиною земельних ділянок, зайнятих лісами, а погодження з Кабінетом Міністрів України зміни цільового призначення вже передбачено чинною редакцією частини 7 статті 20 Земельного кодексу України.

Щодо запропонованих авторами змін до Лісового кодексу України новою частиною 3, в якій закріплюється перелік суспільних потреб, що є підставою для зміни цільового призначення земельних лісових ділянок, Головне науково-експертне управління зазначає, що запропоновані положення не узгоджуються з чинною частиною 1 цієї статті, в якій передбачено, що «зміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою їх використання в цілях, не пов’язаних з веденням лісового господарства, провадиться… відповідно до Земельного кодексу України».

В узагальнюючому висновку, Головне науково-експертне управління, пропонує проект закону  № 7229 повернути на доопрацювання.

Комітет з питань бюджету прийняв рішення, що законопроект не має впливу на показники бюджету. У разі прийняття відповідного закону, він може набрати чинності згідно із законодавством.

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства пропонує повернути законопроект на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

У Мінприроди відсутні пропозиції та зауваження до законопроекту.

Державне агентство лісових ресурсів України підтримує законопроект.

Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г.Бурчака зазначає, що законопроект потребує відхилення.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів, № 7229, за результатами розгляду у першому читанні, прийняти за основу.