Виступ Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди закриття сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 січня 2018, 16:00

 

Зазвичай, закриваючи сесію, ми підбиваємо її підсумки. Вона була складна, як і усі сесії Верховної Ради нашого скликання. Але, разом з тим, це була продуктивна робота всіх нас, всього залу.

Коли на початку року ми оприлюднили наші плани, багато хто не вірив, що це можливо. Але фактично всі заплановані реформи прийнято. Це і продовження судової реформи - найдовший законопроект в історії сучасного українського парламентаризму, який ми розглядали три тижні. Це - освітня реформа, яка наближає нас до європейських стандартів і захищає державну українську мову. Хоча дискусія набула суспільного і міжнародного значення, а ми мали тривалий діалог із Венеційською комісією, хочу подякувати всім фракціям і народним депутатам за те, що завдяки спільній, твердій, злагодженій позиції всіх народних обранців і комітетів ми змогли обстояти позиції.

Ми прийняли медичну реформу, яка спричинила багато питань, але вдалося знайти консолідовану позицію в залі, і тепер чекаємо на її впровадження. Пенсійна реформа була нашим амбітним завданням для підвищення виплат літнім людям. У цьому питанні нам також вдалося вийти на позитивне рішення і є сподівання на динаміку в підвищенні пенсій.

Ще одна важлива річ цієї сесії - підготовка Державного бюджету. Ми поставили амбітний план спільно з Урядом: пройти обговорення за термінами, що передбачені законом, і змогли ухвалити вчасно кошторис. Незважаючи на гострі дискусії, бюджет проголосували вперше не вночі і не «під ялинку» - і дали добрий сигнал для українського суспільства і закордонних партнерів.

Ми розпочали виборчу реформу. Мало хто вірив, що це можливо, але нам вдалося в першому читанні ухвалити Виборчий кодекс, який уніфіковує систему виборів на всіх рівнях. Тепер триває підготовка в Комітеті, і навесні ми дійдемо до завершення цієї реформи. Гадаю, це один із найбільших планів на наступну сесію.

Статистика не така важлива. Багато із законів, які ми ухвалили, були масштабними і системними. Але хочу зазначити, що ми обговорили під час цієї сесії 197 питань і прийняли 94 рішення. У тім числі, 62 закони ухвалено в цілому, 16 постанов і 16 законів -- у першому читанні. Серед них, звичайно, закони з обороноздатності країни. Дуже важливі закони про соціальний захист українських військовослужбовців. Це й те, що стосується статусу ветеранів війни та гарантій їхнього соціального захисту, які поширюються і на учасників Революції Гідності. Йдеться і про забезпечення житловими приміщеннями не тільки воїнів, а й членів їхніх сімей.

Важливий блок розвитку економіки, промисловості та підтримки вітчизняного підприємництва. Нагадаю про внесення змін до закону про публічні закупівлі та деяких законодавчих актів щодо спрощення ведення бізнесу, а також резонансний закон  про забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження, яким ми захистили український бізнес від тиску силовиків. Дуже важливі закони в сфері енергетики. Серед них хочу відзначити закон про національну комісію, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, закон про житлово-комунальні послуги, зміни про забезпечення комерційного обліку природного газу, які стосуються порядку встановлення лічильників споживачам.

 Окремо хочу визначити кроки, спрямовані на розвиток ІТ-технологій і безпеки нашої держави. Це закон про кібербезпеку. Ми змогли вийти на надважливе рішення і прийняти його. Також закон про електронні довірчі послуги - багато наших партнерів вважають його одним із найфундаментальніших. Важливо нагадати про закон, який стосується дозволів на мовлення в зоні проведення АТО та прикордонних районах. Ми забезпечили наявність українських телеканалів на територіях, які, на жаль, перебувають під окупацією російського агресора.

 Відзначу ще одну над важливу тему - підтримку українського кінематографа. Ми фактично дали старт ренесансу українського кіно. Від часів Миколайчука і Параджанова змогли його відродити. За підтримки Верховної Ради та уряду в 2017 році вийшло 93 фільми, а вже цього року знімається 120 кінострічок. Вперше запроваджено підтримку українських серіалів.

 Ухвалено блок законів для захисту жінок, матерів і дітей. Серед них - закон про запобігання та протидію домашньому насильству. І рішення, яке відзначило все суспільство, - про запровадження вихідного дня у свято Різдва християн західної традиції. Водночас, ми запровадили день праці. Може, це й не таке резонансне рішення Верховної Ради, але важливе для відновлення справедливості.

 Варто нагадати про важливі міжнародні заходи, які відбулися під час цієї сесії. Наприклад, шоста сесія Парламентської асамблеї ЄС, «Східні сусіди», «ЄвроНЕСТ». Хочу подякувати комітетам і організаторам цих заходів. А також відзначу 50-ту ювілейну Парламентську  асамблею Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС), де Україна головувала цього року. Під куполом нашої зали відбулося урочисте засідання, присвячене сторіччю з дня проведення першого Курултаю кримськотатарського народу. І це теж було важливим резонансним заходом.

Останній тиждень нашої сесії видався непростим, але ми змогли, незважаючи на гостре обговорення, затвердити закон про деокупацію. Він має важливе символічне значення і визначає Російську Федерацію агресором і, відповідно, несе міжнародні наслідки для Росії. Також ми ухвалили закон про приватизацію, який має не тільки важливе економічне значення, а, на моє глибоке переконання, є дуже важливим антикорупційним законом.

Хочу подякувати всім народним депутатам і фракціям, які брали участь у підготовці і впровадженні цих законопроектів. Дякую головам фракцій за глибоке розуміння відповідальності. Коли в найважчі моменти вони мали здатність приймати відповідальні рішення для об'єднання зали. Дякую і головам комітетів, які фахово готували законопроекти і наполягали, щоб ці документи з'явилися в порядку денному. Хочу подякувати уряду і Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману за співпрацю, продемонстровану на цій сесії. Поза сумнівом, запорукою успіху і позитивних рішень була злагоджена робота в залі, але значною мірою - і співпраця з урядом. За кожною реформою - співпраця міністрів і комітетів. Завдяки цьому ми й змогли вийти на позитивні рішення.

Через два тижні розпочнеться восьма сесія. За цей час ми маємо підготувати низку законопроектів. На мою думку, важливими напрямками нашої роботи має стати сфера безпеки та оборони. На РНБО затверджено законопроект про національну безпеку України. Масштабний і системний, він важливий і для організації системи безпеки, і для інтеграції в НАТО, що є стратегічним і ключовим зовнішньополітичним напрямом української держави і парламенту. Впевнений, ми зможемо швидко та ефективно винести цей закон на порядок денний, обговорити і ухвалити. Також маємо прийняти низку законопроектів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Уже домовилися з Прем'єр-міністром про створення спільної робочої групи, щоб скласти річний план. Повинні завершити також виборчу реформу і маємо розглянути закон про антикорупційний суд. Необхідно врахувати всі висновки й рекомендації Венеційської комісії, адже ми виступали ініціаторами розгляду цього законопроекту. У нас велика заборгованість із кадрових питань. Це і склад ЦВК, і НБУ, Рахункова палата, Уповноважений з прав людини.

Але найголовніше - на цій сесії ми показали працюючий парламент. Знаємо, які сили затрачено північним сусідом, щоб розхитати ситуацію в країні і в цій залі. Завдяки мудрості кожного депутата і керівників фракцій ми не дозволили жодним штормам розбалансувати роботу Верховної Ради. Парламент був і залишається острівком стабільності. Стабільна Верховна Рада - стабільне й українське суспільство. Чуємо багато критики, інколи й справедливої, але маємо пам'ятати про свою відповідальність. Особливо в сторіччя відновлення української державності. Тому вірю, що і під час наступної сесії матимемо такий само високий рівень відповідальності й покажемо таку ж ефективну та дієву роботу.

 Хочу побажати всім нам успішної роботи, усім нам перемоги.

 Слава Україні!

***

 

Адреса FTP, за якою ви зможете отримати відео цього виступу:

ftp://217.20.163.135

Log: visitor

Pass: visitor

19_01_18_Parubiy_pidsumok