Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко: "Ухвалений законопроект №7163 надає додаткову можливість нашим дипломатам боротись за реінтеграцію тимчасово окупованих територій України на дипломатичному фронті" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 січня 2018, 18:28

 

«Сьогодні українська армія ефективно стримує російську агресію на сході України. Водночас, ухвалений законопроект №7163 надає додаткові можливості владі боротись за реінтеграцію тимчасово окупованих територій України», - наголосила Ірина Геращенко в кулуарах Верховної Ради України, коментуючи ухвалення проекту Закону №7163.

Ірина Геращенко зауважила, що даним Законом також вводиться міжнародна термінологія щодо окупованих територій, зокрема, визнається, що Росія встановлює та здійснює ефективний контроль над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

«Саме ця термінологія, використовується в усіх резолюціях, зокрема і в Парламентській Асамблеї Ради Європи і власне із ухваленням цього проекту Закону ми наближаємо українське законодавство до міжнародного», - зауважила Ірина Геращенко.

Політик також повідомила, що цей Закон дозволить нашим дипломатам більш ефективно діяти в міжнародних судах.

Ірина Геращенко закликала припинити спекуляції окремих представників депутатських фракцій та груп Парламенту щодо українських військових.

«Вважаю неприпустимими заяви, що  українська армія торгує, а не воює. Треба припинити це приниження української армії!», - підкреслила І. Геращенко.

За словами політика, під час розгляду зазначеного Закону депутатами було суттєво вдосконалено окремі гуманітарні аспекти. Також І.Геращенко зауважила, що Закон містить норми що стосуються освіти для тих громадян, що знаходяться на тимчасово окупованій території України.

Політик повідомила, що відповідно до Закону, Україна не визнає жодного документу т.зв. «республік». Водночас, за її словами Україна враховуватиме лише свідоцтво про народження та смерть громадян на тимчасово окупованих територіях України.

«Ми маємо боротись за наших громадян на окупованих територіях, це допоможе українській армії швидше реінтегрувати їх», - підкреслила І.Геращенко.

Представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко при цьому зазначила, що Україна залишається відданою політико- дипломатичному шляху врегулювання конфлікту на Донбасі. Політик також поінформувала про ключові пріоритети роботи Мінських груп на 2018 рік.

«Це безпекові і гуманітарні питання - звільнення заручників, активізація роботи щодо пошуку зниклих безвісти осіб», - повідомила І.Геращенко.

«18 січня в Парламенті розглядався законопроект про правовий статус осіб, зниклих безвісти (№5435), який передбачає створення спеціального центру, що опікуватиметься цими питаннями», - повідомила І.Геращенко.

За словами політика, законопроект №5435 чітко визначає термінологію зниклих безвісти під час конфлікту та розширює права родин осіб, що вважаються зниклими безвісти щодо отримання більш детальної інформації про долю їх рідних.

Окрім того, Ірина Геращенко повідомила, що «українська сторона вимагатиме відновлення контролю над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону на сході України».