18 січня 2018 року «Для нас залишаються ключовими моментами: припинення вогню, виведення окупаційних військ і усіх збройних формувань найманців Російської Федерації з території України і відновлення контролю над українсько-російським кордоном», - Андрій Парубій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
18 січня 2018, 17:38


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгом Церетелі подякував за постійну підтримку України з перших днів окупації. «Ми цінуємо підтримку і співпрацю з ПА ОБСЄ», - сказав він та поінформував гостей щодо ухваленого сьогодні закону про деокупацію Донбасу, який дає можливості для реінтеграції окупованих територій та їх подальшого звільнення. «Для нас залишаються ключовими моментами: припинення вогню, виведення окупаційних військ і усіх збройних формувань найманців Російської Федерації з території України і відновлення контролю над українсько-російським кордоном українськими військами», - наголосив А.Парубій.

Агресія Росії проти України, за його словами, є агресією проти усього вільного світу. «Путін зробив виклик усій системі міжнародної безпеки. Його інтереси йдуть набагато далі, аніж Україна. Сьогодні українські  воїни захищають не лише Україну, а й весь вільний світ», - підкреслив Голова Парламенту. Він підкреслив, що від того, наскільки принциповою буде спільна позиція, залежатиме і можливість наступної агресії Путіна, який будь-яку дипломатію сприймає як слабкість і заохочення до подальших агресивних дій.

А.Парубій підкреслив, що «вкрай важливим є продовження санкцій, доки не будуть виконані, в тому числі, і рекомендації резолюцій ПА ОБСЄ про припинення анексії українського Криму і про звільнення усіх окупованих на сьогодні територій Донецької і Луганської областей». «Я переконаний, що на цих принципових позиціях буде будуватися наша подальша співпраця, щоб ми у найближчий період змогли звільнити українські території від окупанта. І найголовніше – добитися миру і припинення вбивств українців», - наголосив політик.

Своєю чергою, Г.Церетелі висловив повну підтримку з боку ПА ОБСЄ цілісності та неподільності української території та зазначив, що ПА ОБСЄ підкреслює свої пріоритети тим, що розпочинає новий рік із зустрічі з Україною. «Україна відчуває підтримку - ми стоїмо за вами, - наголосив він і додав. - Ми цінуємо співпрацю з Україною, оскільки вона проводить велику роботу. Питання безпеки в Європі стоїть під загрозою. Безпека України - це питання безпеки усієї Європи».

За його словами, конфлікт, який зараз відбувається в Україні, знаходиться у «гарячій стадії». Водночас, зазначив Г.Церетелі, з «цієї ситуації є лише дипломатичний вихід, і ми максимально використовуємо ці можливості для вирішення питання». 

У першу чергу, на його переконання, необхідно припинення вогню і людських жертв. «Найважливіше – досягти стабільності в регіоні», - сказав Президент ПА ОБСЄ. 

Г.Церетелі назвав інструменти для впливу на ситуацію, зокрема визначення спеціальних представників та комітетів, які працюватимуть лише з однією метою – дотримання довготривалого припинення вогню, що буде одним із перших дипломатичних кроків до вирішення ситуації.

«Резолюції, які були прийняті, доводять, що територія України є цілісною і неподільною. Неприйнятним є порушення цілісності кордонів своїх сусідів і їх атакування», - зазначив він і запевнив, що співпраця між Україною і ПА ОБСЄ буде плідною і активною.