У рамках створення Музею українського парламентаризму відкрито чергову постійно діючу експозицію з нагоди 100-літнього ювілею проголошення незалежності Української Народної Республіки 22 січня 1918 року

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 січня 2018, 16:47

Експозицію відкрив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. «На жаль, сто років тому наші попередники не змогли втримати українську державу. Це сталося в тому числі й внаслідок непорозумінь між українською елітою, у результаті взаємопоборення. Втрата української державності сто років тому – це не просто формальний акт. Після цього Україна пройшла голодомор 1933 року, репресії інтелігенції 1937 року, і цього ніколи не було би, якби Україна втримала свою державність. Тому сьогодні головне завдання – втримати українську державність у боротьбі проти російського агресора», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

А.Парубій зазначив, що створення у вищому законодавчому органі України Музею українського парламентаризму, експозиції, яка змінюватиметься, розповідаючи правду про різні періоди історії України, було його давньою мрією. «Треба відчувати відповідальність перед попередніми поколіннями наших героїв, і тоді, можливо, буде набагато легше приймати рішення у Верховній Раді, відкидаючи дрібні емоції та політичні інтриги. Цією виставкою ми нагадуємо про той період нашої звитяжної боротьби», - наголосив він.

В експозиції представлені документи, що стосуються різних періодів створення та становлення української держави. Це фото, на яких зображені події української маніфестації в Петрограді з нагоди Шевченкових свят під час Лютневої революції 1917 року, українських маніфестацій у Києві на Софіївському майдані та на Хрещатику у березні 1917 року. Матеріали експозиції знайомлять зі складом учасників конференції представників українських організацій Північного фронту у Пскові навесні 1917 року, наводять кадри кінохроніки подій перед будинком Української Центральної Ради у грудні 1917 року, тощо.

22 січня 1918 року Українська Центральна Рада ухвалила IV-й Універсал, який проголосив повну державну незалежність Української Народної Республіки. Сьогодні, через 100 років після цієї події, в експозиції представлений друкарський відбиток тексту цього документу, фотографії першого складу Генерального Секретаріату, обраного у червні 1917 року, будинків генеральних секретарств (міністерств) військових та міжнародних справ УНР у Києві, тощо. Серед кадрів кінохроніки – урочистий парад з нагоди прибуття Директорії УНР у Київ 19 грудня 1918 року.

Також зібрано тематичні друковані видання того періоду та праці сучасних авторів, присвячені дослідженню визначних подій української історії. 

У рамках заходу було представлено перші 25 томів 50-ти томного видання праць першого Голови Української Центральної Ради Михайла Грушевського видавництва «Світ» (Львів). Їх було передано Голові Верховної Ради України.

Експозиція підготовлена Інформаційним управлінням Апарату Верховної Ради України та Бібліотекою ім. Ольжича.