«За звільнення незаконно утримуваних громадян України має боротись не лише Україна, а весь світ, тому що це європейські цінності», - Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 грудня 2017, 13:27

 

«За звільнення незаконно утримуваних громадян України має боротись не лише Україна, а весь світ, тому що це європейські цінності», -  заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, вітаючи звільнених громадян України в аеропорту міста Харкова

27 грудня, Представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко привітала звільнених українців на підконтрольній Україні території на Харківщині.

Ірина Геращенко  подякувала Президенту України за координацію роботи по звільненню українських заручників, представникам нормандського формату, іншим представникам гуманітарної підгрупи ТКГ, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, експертам МЗС, МВС, ГП, СБУ, Міноборони та представникам Церков, які брали активну участь у звільнені 74 громадян України.   

«Особливо я хочу подякувати вже звільненим заручникам за вашу мужність та членам ваших родин за відданість», - зазначила І. Геращенко.

Віце-спікер, звернувшись до журналістів, підкреслила, що ці громадяни є тими «справжніми героями, які сьогодні так потрібні нашій Державі».

«Ви знаєте що таке чекати листа або можливості здійснити телефонний дзвінок і не отримати такого шансу? Сьогодні суспільство переживає страшні драми, але ми отримуємо дуже важливе - це цінність – цінність любові та єдності», - повідомила І. Геращенко.  

Український політик поінформувала, що напередодні звільнення, 26 грудня, в Адміністрації Президента України, за участі Глави Держави відбувалась зустріч з родичами заручників, яких 27 грудня вдалось звільнити. Також Ірина Геращенко зауважила, що серед учасників зустрічі були й родичі тих, кого, на жаль, не вдалось звільнити з окупованих територій України.

«Сьогодні ми разом ділимо радість та біль. Біль за Сергія Глондара, Богдана Пантюшенка, Олександра Корінькова, Станіслав Асєєва та інших захисників України, яких продовжують утримувати на окупованих територіях України та в Росії», - зауважила І. Геращенко.

Політик підкреслила, що українська сторона готова продовжувати активну роботу задля звільнення усіх громадян України, які сьогодні перебувають у неволі на окупованих територіях нашої Держави. У той же час, Перший віце-спікер наголосила на необхідності більш активного залучення міжнародних партнерів України з цього питання. 

«Це неприпустимо, коли сьогодні на окупованих територіях України у неволі утримуються наші заручники. Без права на дзвінок, закриті від усіх міжнародних місій, зокрема і від МКЧХ, без права на зустріч з рідними. За їх звільнення має боротись не лише  Україна, а й весь світ, тому що це європейські цінності», - наголосила І. Геращенко.

Глава Держави привітав звільнених українців. Президент України висловив тверде переконання, що усі українські полонені, які знаходяться як на окупованій території, так і в Росії будуть звільнені і повернуться додому.

«Україна своїх не кидає! Цим ми відрізняємось від окупанта, який таємно привозить членів угрупування, таємно без пояснень закриває рота близьким, яких зраджують і роблять вигляд, що їх немає.  Хлопці та дівчата знають, як ці довгі три роки їхні родини, об’єднавшись з нашою командою в єдину силу, бились за те, щоб повернути їх додому. Нехай мене почують хлопці, які ще залишаються у заручниках на окупованих територіях: ми будемо з подвійною енергією працювати над вашим звільненням і будемо робити все, аби ви якнайшвидше повернулися додому», - наголосив Президент України П. Порошенко.

«Ми будемо боротися за те, щоб незабаром Роман Сущенко, Олег Сенцов й інші заручники та політв’язні в Росії та в окупованому Криму були звільнені якомога швидше, - заявив П. Порошенко та додав. – І міжнародна солідарність, і наша рішучість є тому запорукою!»

Президент України також повідомив, що найближчим часом, за сприяння Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадима Свириденка буде зроблено все можливе, щоб допомогти звільненим українцям адаптуватись після пережитих тортур до нормального життя.

 

Зі словами вітання також виступив видатний український історик та релігієзнавець Ігор Козловський, за звільнення якого боровся увесь світ.

«Ми перейшли через страждання, катування, через біль, хвороби і головне – через морально-психологічний тиск. Адже ми постійно відчували любов нашого народу – любов людей, які молилися за нас, які билися за нас. І це головне. Ми зараз відчуваємо цю любов. Я люблю тебе, народе України. Слава Україні!», - зазначив І. Козловський.

 

Спільну промову під час зустрічі звільнених у Харкові проголосили також предстоятель УПЦ МП Онуфрій та предстоятель УПЦ КП Філарет.

Звільнених українців на Харківщині зустрічали Надзвичайний і повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, Постійний заступник Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Біндзайль, Міністр оборони України Степан Полторак, народний депутат України Ірина Луценко, голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, звільнений з полону Володимир Жемчугов з дружиною Оленою та інші.

Усі присутні на аеродромі у Харкові разом виконали Державний Гімн України.

 

Пізніше звільнені громадяни України вирушили до Києва, де в Міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустрілись із родичами звільнених заручників, активістами та волонтерами, які прийшли підтримати звільнених в рамках акції «Зустрінь своїх».