Андрій Парубій: Ухвалення ключових реформ і вчасне прийняття Державного бюджету - результат дієвої співпраці між Українським Парламентом і Українським Урядом

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 грудня 2017, 21:00

 

На переконання Голови Парламенту, Верховна Рада України цього року ухвалила велику кількість важливих і серйозних законів, серед яких «важко визначити найголовніші». Про це він сказав в інтерв’ю українським телеканалам у середу.

Найважливішим рішенням цього року, за його словами, було рішення Верховної Ради України про те, що вступ України в НАТО є ключовою прерогативою зовнішньої політики України. «Я пригадую, як цей курс намагалися піддати ревізії, і на нинішньому етапі це рішення Парламенту, на моє переконання, було найважливішим», - підкреслив він.

Серед успіхів українського Парламенту А.Парубій назвав ухвалення ключових реформ: це реформа освіти, «яка викликала багато дискусій, але є етапною для реформування української освіти», медична реформа, завершення судової реформи, пенсійна реформа і початок дуже важливої виборчої реформи, яка була ухвалена в першому читанні.

Голова Верховної Ради зазначив, що важливим і для нього особисто було рішення про квоти для української мови на українському телебаченні; рішення, які стосуються питання національної пам’яті і національного позиціонування, про вихідний 25 грудня, який дає можливість великій кількості вірян святкувати католицьке Різдво та рішення Верховної Ради України про підтримку українського кінематографу. «Я вважаю, що ми змогли отримати ренесанс українського кіно від часів Параджанова і Довженка, коли українське кіно було на світовому рівні, ми бачимо нове відродження. Тільки цього року знімається 93 фільми, і з них - завершили 35 фільмів, серед яких – «Кіборги», який кілька днів тому ми мали можливість презентувати у Верховній Раді України. Це – висока якість і великий етап відродження українського кіно. На наступний рік ми знову виділили 1 млрд гривень для підтримки українського кіно. І це, очевидно, теж, на моє переконання, важлива заслуга роботи Верховної Ради України», - наголосив Голова Парламенту.

Серед «дискусійних, але важливих» питань Голова Верховної Ради назвав рішення про заборону георгіївської стрічки. А.Парубій висловив переконання, що вся ця робота є спільним успіхом української влади, є результатом співпраці між Українським Парламентом і Урядом. «Те, що цього року ми змогли ухвалити 7 грудня бюджет, «не під ялинку» і не вночі, я вважаю результатом дієвої співпраці між Українським Парламентом і Українським Урядом», - підкреслив він.

Серед документів, розглянутих Верховною Радою України, важливим законом, є закон про приватизацію, який на його думку, «крім економічного, є важливим антикорупційним законом, тому що встановлює єдині прозорі процедури для проведення приватизації». «На жаль, на сьогодні, у сфери, які не є приватизованими, заховані найбільші корупційні ризики. І цей закон Український Парламент підтримав у першому читанні, Комітет провів неймовірно складну і тривалу роботу не тільки на рівні комітету, а також і в робочих групах, та нарешті прийняв рішення про підготовку його розгляду в другому читанні. Я впевнений, що в найближчий період ми зможемо його поставити на порядок денний і розглянути»,- зазначив А.Парубій, зауваживши, що фундаментальні закони, як правило, займають багато часу, а кожна з реформ мала по кілька тисяч правок. «Професійне і якісне обговорення закону дає можливість вийти на професійний і якісний результат. І немає сумніву, що одним із перших рішень наступного пленарного тижня буде закон про приватизацію . Я є його особливо великим прихильником і максимально сприяв, щоб чимшвидше він був ухваленим», - наголосив Голова Верховної Ради.