Заява членів Комітету Верховної Ради України у закордонних справах

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 грудня 2017, 12:33


                                                ЗАЯВА

ЧЛЕНІВ КОМІТЕТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ У ЗАКОРДОННИХ СПРАВАХ

 

Про використання і розроблення Корейською народно-демократичною Республікою ядерного озброєння та запуском міжконтинентальних балістичних ракет

Народні депутати України висловлюють свою глибоку стурбованість щодо чергового запуску  28 листопада 2017 року КНДР нової міжконтинентальної балістичної ракети Хвасон-15, яка здатна нести ядерний заряд.

Корейська народно-демократична Республіка останнім часом значно активізувала свої зусилля щодо розробки ядерної програми, яка як і раніше, є загрозою безпеки у світі. Такі дії КНДР, спрямовані на вдосконалення ракетних систем, здатних нести ядерні заряди, проведення чисельних випробувань ядерної зброї, та публічні погрози застосування такої зброї масового ураження призводять до підвищення напруги у регіоні та до дестабілізації ситуації у світі.

Наразі міжнародне співтовариство намагається шляхом переговорів переконати Пхеньян позбутися програм розробки/вдосконалення ядерної та ракетної зброї, закріпивши це надійними домовленостями та верифікацією у рамках ООН, МАГАТЕ та реалізацією положень ДНЯЗ або інших прийнятних форматів.

Україна в свою чергу, постійно висловлює занепокоєння стосовно дій КНДР та неодноразово демонструє свою національну позицію на різних рівнях, а також приєднується до всіх країн, які виступили із засудженням такої небезпечної діяльності Пхеньяна, оскільки продовження таких запусків є свідомим і систематичним порушенням міжнародного права та низки відповідних резолюцій РБ ООН щодо північнокорейської ракетної програми.

Як країна яка добровільно відмовилася від третього за величиною ядерного арсеналу у світі, та засобів його доставки в замін на отримання гарантій безпеки відповідно до Будапештського меморандуму (Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї) 1994 року, Україна звертає увагу світової спільноти, що недотримання вказаних гарантій «ядерною п’ятіркою» стало негативним сигналом для т.зв. порогових держав, у яких існують передумови для створення власної ядерної зброї, таких як КНДР.

У зв’язку з цим члени Комітету Верховної Ради України у закордонних справах закликають КНДР відмовитися від агресивних проявів та спрямувати зусилля на вирішення питань шляхом діалогу оскільки дії Пхеньяна, спрямовані на розвиток більш потужних ракет, а також погрози застосувати ядерну зброю є серйозною загрозою не лише безпосереднім сусідам КНДР, але і глобальній стабільності, безпеці вже далеко поза межами Корейського півострова. Народні депутати України рішуче засуджують діяльність Корейської народно-демократичної Республіки щодо створення власного ядерного арсеналу, а також запуск 28 листопада 2017 року нової міжконтинентальної балістичної ракети Хвасон-15, здатною нести ядерний заряд.