Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь в урочистостях з нагоди відзначення 100-річчя дипломатичної служби України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 грудня 2017, 22:53

 


З нагоди 100-річчя дипломатичної служби України, а також Дня працівника дипломатичної служби України, який щорічно відзначається в Україні 22 грудня, сьогодні відбулись урочистості на НСК «Олімпійський» за участі Президента України Петра Порошенка, Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко, Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та Міністра закордонних справ Канади Христі Фріланд, урядовців та представників дипломатичних відомств України.

Вітаючи українських дипломатів, Президент України наголосив, що сьогодні, як і 100 років тому, Україна продовжує свою боротьбу за свободу.

«Як і сто років тому, наша сьогоднішня боротьба точиться за нашу європейськість. Як і сто років тому, багато хто у світі не виніс уроків з минулого і продовжує небезпечні маневри навколо граблів з написом «загравання з Росією» та «умиротворення агресора». Як і сто років тому, перед Україною ніхто не розстеляє червону килимову доріжку з написом «євроінтеграція»», - зазначив Президент України Петро Порошенко, звертаючись до представників дипломатичних відомств України, та додав: «Нашу з вами свободу і європейськість нам з вами зараз доводиться виборювати».

«Місія українського дипломата – показати не лише українську ідею, але й силу українського духу, незламного перед найстрашнішим випробуванням - незламного крізь всю історію українського державотворення», - підкреслив Президент України П. Порошенко.

Глава Держави назвав яскравим прикладом – важливу та переконливу перемогу нашої дипломатії над російським агресором в Нью-Йорку, де днями Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій Росія визнається державою-окупантом в Криму.

Зі словами вітання на урочистостях також виступив Міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Міністр згадав видатну людину, першого Міністра закордонних справ УНР Олександра Шульгіна, та поінформував, що сьогодні представники дипломатичних відомств України гідно імплементують його передбачення.      

«У моїй пам'яті закарбувалася одна фраза Олександра Шульгіна, яку він написав у 1930 році вже в еміграції: «Коли Україна стане вільною, вона увійде до Європейського Союзу, оскільки він буде існувати». Бувають різні заповіти, але я вважаю, що це для нас політичний і дипломатичний заповіт», - підкреслив П. Клімкін. Міністр додав, що до цього «заповіту» першого Міністра закордонних справ треба додати  ще й вступ України до НАТО.

Павло Клімкін відзначив активну співпрацю Міністерства закордонних справ України та Міністерства оборони України та акцентував увагу на необхідності продовження цього активного діалогу, адже саме від копіткої роботи цих державних органів залежить життя військовослужбовців та цивільних громадян України.   

Окрім того, на урочистостях мала нагоду привітати українських дипломатів Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд.

«Ми стоїмо разом з Україною, солідарні з Україною не тільки тому, що ми любимо Україну, а й тому, що ми розуміємо, що те, що Росія зробила проти України, небезпечно для цілого світу, для всього світового порядку. Тому це питання для нас залишається ключовим», - заявила Х.Фріланд.

Х. Фріланд наголосила, що Канада відчуває гордість за те, що однією з перших країн визнала незалежність України в 1991 році та висловила сподівання на продовження двостороннього діалогу між Україною та Канадою у 2018 році, коли Канада головуватиме у «Великій сімці «(G7)». Міністр закордонних справ Канади особливо відзначила роботу українських жінок-дипломатів.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко привітала представників дипломатичної служби України із професійним святом та подякувала за високий професіоналізм та захист національних інтересів нашої Держави. Перший віце-спікер відзначила, що задля посилення «дипломатичного фронту України» варто долати гендерні стереотипи, які, на жаль, досі існують в Україні.      

«Ми пишаємося роботою українських дипломатів, але все-таки серед загальної кількості керівників дипломатичних відомств України лише шестеро жінок. Це не відповідає потенціалу українок», - зауважила І. Геращенко. 

Під час урочистостей Заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв вручив державні нагороди, присвоєні «за значний особистий внесок у реалізацію євроінтеграційних прагнень України, зміцнення міжнародного авторитету держави, багаторічну плідну дипломатичну діяльність та високий професіоналізм» найкращим українським представникам громадськості та дипломатам.

Так, орденом «За заслуги» ІІІ ступеня було нагороджено Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, директора Інституту світової політики Альону Гетьманчук та виконавчого директора ГО «Європа без бар'єрів» Ірину Сушко. Також, українських дипломатів було нагороджено орденом «Княгині Ольги» ІІІ ступеня та медаллю «За працю і звитягу».

На урочистостях Президентом України Петро Порошенко та генеральним директором УДППЗ «Укрпошта» Ігорем Смілянським було погашено поштову марку, присвячену 100-річчю дипломатичної служби України, також учасники урочистостей ознайомились із хронікою розвитку української дипломатії.