У Верховній Раді відбулася "година запитань до Уряду" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 грудня 2017, 12:01

 

Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Розпочалася «година запитань до Уряду».

Головуючий надав слово для виступу Міністру культури Євгену Нищуку.

Міністр розповів про реформування системи культури, реформування її управління, про пріоритетні напрямки діяльності Уряду у цій сфері. «Ми єдині в устремлінні розбудовувати культуру, збільшувати її мотиваційну базу, реформувати систему управління. У задекларованих пріоритетах дій Уряду до 2020 р. питання культури розглядається в контексті сталого економічного розвитку. А він не можливий без розвитку людського капіталу, на примноження якого культура має безпосередній вплив», - зазначив Міністр культури.

Є.Нищук у своєму виступі тезово позначив пріоритетні напрямки діяльності у сфері культури, розповів про культурні здобутки та найближчі плани.

Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов розповів про підтримку Урядом українського бізнесу та покращення інвестиційної привабливості держави.

Він зазначив, що одним з пріоритетних завдань як Мінекономрозвитку, так і Уряду загалом є підтримка українського бізнесу і покращення бізнес-клімату. ЦІ два напрямки чудово поєднуються. Для цього необхідні дві речі – зрозумілі правила гри і якісний контроль за виконанням цих правил. «Уряд і Парламент успішно разом працюють над обома напрямками. Підтвердженням цьому є цифри статистики, згідно з якими за 9 місяців 2017 р. на 25% зріс обсяг реалізованої промислової продукції порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 26% зросли металургія і машинобудування, на 24% - виробництво металообробних машин і верстатів, на 34% - виробництво машин і устаткування спеціального призначення», - зазначив урядовець і додав: «Уряд зі свого боку робить все можливе аби український бізнес почував себе комфортно. У 2017 році ми провели три дерегуляційні засідання Кабінету міністрів, на яких прийняли понад 40 рішень та скасували понад 450 застарілих регуляторних актів, які створювали перешкоди в розвитку підприємництва і збільшували витрати на ведення бізнесу».

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій і груп.

В.Гройсман, зокрема, відповів на запитання депутатської фракції Радикальної партії стосовно того, що робить Прем’єр-міністр для зростання української економіки?

В.Гройсман розповів про кроки Уряду за підтримки Парламенту. Він зазначив, що для нього особисто стоїть надзвичайно важливе питання економічного зростання. «У 2016 році на цій трибуні я говорив, що головним завданням для нас є зупинити падіння національної економіки і перейти до економічного зростання. Спільними зусиллями ми змогли відновлювати національну економіку – маємо ріст приблизно два відсотки, але цього недостатньо. В бюджеті на 2018 рік ми визначили зростання понад три відсотки. Що таке три відсотки? Три відсотки – це понад 400 млрд. додатково виробленої продукції українськими руками в Україні. В них 176 млрд. заробітних плат для українців.

Наш Уряд абсолютно чітко відстоює позиції підвищення соціальних стандартів, але ми чітко розуміємо, що це має залежати не від друкарського верстата, який друкує кошти, а від розвитку національної економіки.

Ми вперше прийшли в цей зал з ініціативою підвищення вдвічі мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Ми на 2018 рік передбачаємо збільшення мінімальної заробітної плати ще на 523 гривні до 3723 гривень. Ми провели з вами підвищення пенсій українським пенсіонерам і відкрили можливості для системного підвищення пенсій в Україні. Ми працюємо зараз і РНБО розглядає нашу пропозицію щодо підвищення пенсій військовим пенсіонерам».

Прем’єр-міністр наголосив: «У нас є надзвичайно багато завдань, але драйвером цього є національна економіка. Ми заклали ряд важливих програм підтримки національного виробника: агропромисловий комплекс, відновлення тваринництва і поголів’я, підтримка сільськогосподарського машинобудування, зменшення імпорту енергоресурсів, нарощення видобутку українського газу, покращення торговельного балансу, модернізація вугільної галузі, продовження дерегуляції, відновлення кредитування, конкурентна широка приватизація тощо».

В.Гройсман закликав Український Парламент спільно приймати необхідні рішення і забезпечити цей довгоочікуваний ріст національної економіки в інтересах українських громадян і держави.

Члени Кабінету Міністрів також відповіли на запитання народних депутатів.

Прем’єр-міністр В.Гройсман подякував народним депутатам за плідну співпрацю у 2017 р. і висловив сподівання на її продовження у наступному 2018 р.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.