Відбулося ранкове пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 грудня 2017, 13:32

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

А.Парубій запросив народних депутатів у перерві переглянути фільм «Кіборги. Герої не вмирають.» та зустрітися з творчою групою.

Головуючий поінформував про порядок розгляду питань на засіданні.

Народні депутати продовжили розгляд правок до підготовленого до другого читання проекту Закону про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність №6016-д.

 

Прийнято Закон "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність".

Законодавчим актом визначено правові засади аудиту фінансової звітності, здійснення аудиторської діяльності в Україні та врегульовано відносини, що виникають при її здійсненні.

Законом приведено норми національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу, зокрема із положеннями Директиви 2006/43/ЄС та Регламенту 537/2014.

Законом уточнено механізм фінансування органу суспільного нагляду, Аудиторської палати (перехід на змішану модель фінансування за рахунок фіксованого внеску (3 мінімальні заробітні плати на фінансування ОСН і 0,3 мінімальної зарплати - АПУ) та змінної складової (не більше 2% від суми винагороди за договором з обов’язкового аудиту відповідного суб’єкта).

Законом приведено у відповідність інші закони щодо визначення вимог до суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності, в тому числі обов’язковий аудит державних унітарних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50% акцій належать державі, політичних партій (застосування правил і положень, визначених виключно цим Законом).

Законом також:

відтерміновано накладення стягнень та зменшено розміри в частині відповідальності аудиторів (з 200 мінімальних заробітних плат до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян), а також відтерміновано штрафи в частині відповідальності за неоприлюднення фінансової звітності разом з аудиторським висновком;

уточнено механізм страхування професійної відповідальності аудиторів, а саме: замість обов’язкового страхування запроваджується страхування цивільно правової відповідальності, як і вимагає Директива 2006/43/ЄС;

уточнено перелік неаудиторських послуг (визначено чіткі обмеження щодо одночасного надання послуг з обов’язкового аудиту і неаудиторських послуг);

імплементовано вимоги Європейського законодавства в частині атестації аудиторів (уточнено механізм зарахування теоретичних знань особі, що атестується, вимоги щодо атестації встановлені в залежності від досвіду роботи претендента тощо).

Закон набирає чинності з 1 січня 2018 року та вводиться в дію з 1 жовтня 2018 року, крім підпункту 1 пункту 9 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону щодо внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, який набирає чинності через 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №6016-д.

 

Народні депутати включили до порядку денного сесії ряд законопроектів.

Парламентарії 235 голосами відкликали законопроект про антикорупційні суди №6011.

Головуючий запропонував поставити на переголосування проекту Закону про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність №6016-д через повідомлення про неперсональне голосування.

Із заявою, у якій вимагалося повернутися до розгляду законопроекту щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу №5722-д, виступив представник двох фракцій.

Народні депутати з фракцій, які вимагали виголосити заяву, оточили трибуну для виступів, вимагаючи розгляду законопроекту перед питанням про усунення неузгодженостей у тексті прийнятих законів.

Головуючий запропонував розглянути питання про усунення неузгодженостей у тексті прийнятих законів, а потім розглянути законопроект щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу №5722-д.

Народні депутати 281 голосом підтримали пропозицію головуючого.

Парламентарії розглянули питання про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік і про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році.

Народні депутати приступили до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу №5722-д.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу".

Законодавчим актом встановлено, що загальнобудинковий лічильник газу може бути встановлений лише за згодою співвласників багатоквартирного будинку та передбачити, що встановлення індивідуальних лічильників природного газу може здійснюватися на умовах співфінансування побутових споживачів та суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території за рахунок тарифу на розподіл природного газу.

Законом встановлено заборону для Операторів ГРМ щодо припинення постачання газу у багатоквартирний будинок у разі ненадання співвласниками такого будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника газу.

Законом змінено термін встановлення індивідуальних лічильників газу з 01 січня 2018 року на  01 січня 2021 року.

Законом також встановлено, що суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення саме індивідуальних лічильників газу, а не загальнобудинкових.

Законом визначено механізм встановлення індивідуальних лічильників газу малозабезпеченим категоріям громадян (отримувачам субсидій та інших соціальних виплат) незалежно від наявності загальнобудинкового лічильника.

Закон прийнято з урахуванням пропозицій профільного комітету та техніко-юридичними правками.  

Проект Закону зареєстровано за №5722-д.

 

А.Парубій оголосив, що вихованці Пласту - Національної скаутської організації України принесли до Парламенту Вифлиємський вогонь миру.

У сесійні залі відбулася традиційна передріздвяна церемонія передачі Вогню з місця народження Ісуса Христа.

 Голова Верховної Ради України подякував пластунам.

Народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

На доопрацювання після розгляду правок 240 голосами направлено проект Закону про Дисциплінарний статут Національної поліції України №4670.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного сесії законопроектів №№7363, 7363-1, 7363-2, 6675, 7410.

На вимогу двох фракцій головуючий оголосив перерву і достроково закрив ранкове засідання.