«Розраховуємо на подальше поглиблення взаємовигідного двостороннього співробітництва на всіх рівнях», - Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом Латвійської Республіки

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 грудня 2017, 15:00

 


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи у Латвійській Республіці з офіційним візитом, під час зустрічі з Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом зазначив, що Україна і Латвія мають багато спільного. «Між нашими країнами розвивається динамічне співробітництво в різних областях, активною є політична співпраця, між нами існують дуже тісні і дружні відносини», - сказав він.

А.Парубій нагадав, що Латвія була прикладом для нас під час відновлення української державності. «Зараз вже Україна на передовій, і нам доводиться з нашими солдатами захищати не тільки Україну, а й увесь Європейський Союз. Я хочу вам подякувати за ту підтримку, яку отримує Україна в такі найтяжчі для нас роки».

Голова Українського парламенту також висловив вдячність за можливість реабілітації українських воїнів і підкреслив, що для України дуже важлива міжнародна підтримка.

А.Парубій, торкаючись питання щодо повернення російської делегації в ПАРЕ, підкреслив, що Росія не виконала жодного положення резолюції ПАРЕ: «повернення її без виконання вимог – буде неповагою до ПАРЄ і заохочуватиме Путіна, Росію, якщо він побачить безкарність». Він також зазначив, що для України критично важливою є позиція щодо будівництва газопроводу «Nord Stream 2». «Ми знаємо, що наші позиції тут близькі. У парламенті ми ухвалили та підготували відповідне звернення до європейських партнерів, яке узгоджене зі спікерами парламентів нашого регіону – Польщі, Литви, Грузії, Молдови. Важливо, щоб його підтримали партнери східноєвропейських країн. Є колективна позиція, вона буде сильнішою,  потужнішою і більш почутою», - зауважив Голова Верховної Ради.

А.Парубій також підкреслив, що він є прихильником активної міжпарламентської співпраці від Балтики до Чорного моря: «Нас багато що об’єднує, особливо у питаннях безпеки, – мілітарної, енергетичної, інформаційної, як давати виклики на гібридну війну, яка стосується усіх. У нас великий потенціал для співпраці – економічний, політичний».

У відповідь Президент Латвії заявив, що «Росія використовує усі можливі засоби для впливу на інші країни світу». «Латвія підтримала і підтримуватиме санкції проти Росії, поки не будуть виконані усі вимоги», - сказав він, нагадавши, що, зокрема, проект Nord Stream- 2 є одним із таких прикладів нових засобів, щоб розділити країни Європи. Цей проект, за його словами, протирічить енергетичній політиці, яку проводить Європейський Союз, та інтересам України. Гібридні загрози, які існують у світі, реальні, у тут надважлива співпраця між країнами. Р.Вейоніс запропонував використовувати досвід і можливості Центру стратегічних комунікацій НАТО, розташованого у Ризі. «Ми могли би відпрацьовувати відповідь потенційним гібридним загрозам з боку Росії, оскільки у вас є досвід під час війни, а у нас – у мирний час», - уточнив Президент Латвійської Республіки.

Голова Українського парламенту підтвердив, що Центрам стратегічних досліджень обох країн є чим обмінятися - розумінням і досвідом щодо загроз гібридної війни. «Тому вважаю необхідним максимальне розширення співпраці», - підкреслив А.Парубій і попросив підтримати ідею введення миротворчої місії на Сході України, зауваживши, що у її складі не може бути російських військ. «Місія повинна контролювати кордон між Україною і Росією, оскільки саме там відбувається транзит зброї бойовиків на територію України. Коли Росія не виконує головного пункту мінських угод про припинення бойових дій, введення миротворчої місії є великим шансом, щоб стабілізувати ситуацію», - зауважив Голова Верховної Ради.

Інформуючи про хід реформ в Україні, А.Парубій зазначив, що «попри дестабілізацію ситуації, в яку вкладає великі кошти Путін, Україна твердо йде шляхом реформ».

Р.Вейоніс наголосив, що «Латвія залишиться щирим другом України, завжди підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а сильна та мирна Україна важлива не лише для країн Балтійського регіону, а й для Європи і усього світу».


У ході офіційного візиту до Латвійської Республіки українська делегація поклала квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку, взяла участь у церемонії покладання квітів до пам'ятника Свободи, відвідала Музей окупації Латвії.