Вітання Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Дня Збройних Сил України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 грудня 2017, 05:00

 


                                           Дорогі воїни!

6 грудня 1991 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Збройні Сили України». І сьогодні, саме в цей день, ми відзначаємо свято нашого українського війська.

Українські Збройні Сили пройшли нелегкий шлях формування та становлення.

Відновлення Незалежності України дало початок відродженню Українського війська. У цей день особливо хочу згадати патріотичних офіцерів, які у 90-х роках творили українські збройні сили, іноді навіть ризикуючи своїм життям. Завдяки честі та доблесті цих патріотів колишні підрозділи радянської армії були українізовані і перебудовані у Збройні сили незалежної України.

Сьогоднішнє свято – символічне, адже цього року ми відзначаємо 100-ліття від дня створення новітнього Українського війська.

6 березня 1917 року на нараді військовиків київського гарнізону було створено першу у Великій Україні військову організацію – Український військовий клуб імені гетьмана Павла Полуботка. На засіданні клубу було ухвалено приступити до створення національної армії, розпочати формування українських добровільних полків і першому з них присвоїти назву – Перший Український козачий імені гетьмана Богдана Хмельницького полк.

Цього ж року у грудні виповнюється століття від початку першої російсько-української війни, у горнилі якої у лютому 1918 року було сформовано Армію Української Народної Республіки – попередницю сучасних Збройних Сил України.

Вічна пам’ять і вічна слава українським воїнам усіх часів, які поклали свої життя у боях за Незалежність України.

Глибока подяка та шана тим лицарям, які відважно та жертовно захищають наші суверенні кордони та мир у ці хвилини на фронтах новітньої українсько-російської війни.

Хочу побажати вам та вашим родинам міцного здоров’я та благополуччя. Повертайтеся живими, нехай кулі вас оминають!

Слава Збройним Силам України!

Слава Україні!

Героям слава!