У Верховній Раді відбувся круглий стіл з проблемних аспектів забезпечення виконання Україною норм міжнародного гуманітарного права

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 грудня 2017, 15:49

 

У заході взяли участь народні депутати, представники Міністерства соціальної політики і Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, представники акредитованого в Україні дипломатичного корпусу, міжнародних та українських неурядових організацій, національних інститутів громадянського суспільства, що опікуються питаннями захисту прав внутрішньо переміщених осіб, глава Моніторингової місії Управління Верховного Комісара ООН з прав людини в Україні Ф.Фрейзер, заступник представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Н.Калхун.

Старший менеджер програми «Радник з питань внутрішньо переміщених осіб» Валерія Вершиніна, відкриваючи засідання, зазначила, що це вже друга спроба обговорити таке важливе питання як соціальний захист внутрішньо переміщених осіб та їх інтеграцію в громади. Вона нагадала, що члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення виступили авторами такого важливого законопроекту, як проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян №6692, який покликаний захистити та врятувати життя осіб пенсійного віку, які з певних причин не мають змоги переміститися на підконтрольну Україні територію.

В.Вершиніна згадала про ще один законопроект - про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян) №6240, який покликаний захищати права внутрішньо переміщених осіб.

Заступник представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Ноель Калхун у виступі зазначила, що за оцінками ООН все більше людей стають біднішими.

Н.Калхун повідомила про результати проведених у зоні опитувань, згідно з якими 26% опитаних відповіли, що вони не мають їжі. Ці ж дані показують те, що люди, які мають отримувати пенсії, це найвразливіші верстви населення. За її словами, багато українських громадян, які повинні отримувати пенсії довічно, особливо серед осіб, які проживають на окупованих територіях, не отримують пенсій. Вони не можуть купити їжу та ліки, які їм потрібні. Вони думають, що держава від них відмовилася лише через те, де вони проживають. «Коли у людей немає довіри, дуже важливо повернути їм довіру», - наголосила вона.

Заступник представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні навела конкретні факти таких людей.

Н.Калхун повідомила, що Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні може запропонувати механізм, який уможливить виплату пенсій всім людям, які мають на це право незалежно від того, де вони живуть.

Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова представила законопроект №6692, яким пропонується розробити та запровадити механізм виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам через рахунки та мережу Ощадбанку з можливістю отримання готівки через будь-які банки на підконтрольній Україні території. Ощадбанку рекомендовано невідкладно збільшити кількість пересувних мобільних підрозділів для щоденного обслуговування мешканців населених пунктів Донецької та Луганської областей.

На думку Л.Денісової, особливу увагу слід приділити особам з інвалідністю першої групи та маломобільним особам, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги.

Л.Денісова подякувала представникам міжнародних організацій, які готові долучитися до розв’язання проблеми виплати пенсій таким особам.

Народний депутат повідомила, що Комітет в порядку контролю планує завтра заслухати інформацію Міністерства соціальної політики та інших органів виконавчої влади про вжиті заходи та прийняті ними рішення з метою виконання рекомендацій Комітету за результатами робочої поїздки в м. Бахмут.

«Однак, вже зараз, ознайомившись з наданою державними органами інформацією можна сказати, що більшість наданих Комітетом рекомендацій, спрямованих на вирішення болючих питань, з яких звертаються внутрішньо переміщені особи, не виконано. Це можна пояснити лише байдужістю та безвідповідальним ставленням до їх проблем», - наголосила народний депутат.

Л.Денісова також повідомила, що Комітет планує звернутися до Прем’єр-міністра з проханням забезпечити виконання центральними органами наших рекомендацій.

Народний депутат Мустафа Найєм поінформував про підготовку до другого читання законопроекту про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях №7163, яким передбачається врегулювати всі ті питання, про які тут говорилося.

М.Найєм, як один з авторів законопроекту №6240, доповів основні положення проекту, яким пропонується відновити виборчі права переселенців. Він акцентував на деяких принципових нормах, які закон буде вимагати. Згідно з проектом, виборчі права мають бути поновлені для усіх без виключення внутрішньо переміщених осіб. Це, за його словами, стосується всіх без виключення виборів, на яких вони мають право голосувати, а також місцевих виборів у місцевих громадах.