Голова Верховної Ради Андрій Парубій виступив із заключним словом на Пленарному засіданні Генеральної асамблеї ПАЧЕС та передав головування Спікеру Парламенту Албанії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
30 листопада 2017, 11:33

 


Шановні колеги!

Пані та Панове!

 

Україна завершує своє головування в ПАЧЕС, яке було спрямоване на розвиток економічного співробітництва між нашими країнами, не зважаючи на очевидну безпекову кризу в регіоні.

Безумовно, для нас було великою честю очолювати ПАЧЕС – організацію, яка неухильно демонструє свою ефективність в якості міжпарламентського політичного інструменту для налагодження повноцінного діалогу на регіональному рівні. І, незважаючи на досить короткий термін повноважень, ми намагалися використати його для наповнення належним змістом в ім’я процвітання країн Чорноморського регіону.

На жаль, через безпекову ситуацію в регіоні, пов’язану з російською агресією, конструктивна співпраця між країнами ОЧЕС є ускладненою.

У цих непростих міжнародних обставинах я особливо дякую усім національним делегаціям, які підтримали ухвалення Декларації Генеральної Асамблеї з нагоди 25-ї річниці створення ПАЧЕС, за ухвалення поправки по Україні.

Дякую вам, шановні колеги, за відданість цінностям вільного світу, за непохитність вашої позиції.

У нашій підсумковій декларації ми – представники країн-членів ПАЧЕС - засвідчуємо наше глибоке занепокоєння через військові конфлікти, які, на жаль, до сьогодні тривають у регіоні Чорноморського басейну і підривають мир, безпеку і співпрацю на регіональному рівні.

Справедливо Асамблея закликає відмовитись від будь-яких територіальних претензій і вивести свої війська з території країн ОЧЕС. Ця вимога базується на нормах міжнародного права і рішеннях таких організацій як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, Європейський Парламент, які визнали незаконною анексію земель країн Чорноморського регіону.

Той хто говорить, що ПАЧЕС- це лише економічна структура і закликає не вносити політики у справи ПАЧЕС - говорить не щиро! 

Наша Декларація однозначно стверджує, що всі військові конфлікти у Чорноморському регіоні мають бути вирішені на основі поваги до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету країн – членів ОЧЕС.

Перегляд чи, тим більше, - порушення кордонів незалежних держав - у сучасному світі є абсолютно неприпустимим. Для кожної відповідальної, мислячої людини, не лише для політичних лідерів, це має бути поза будь-яким сумнівом. Тому що, коли у минулому деякі політики розпочинали перегляд кордонів, це призвело до початку Першої і Другої Світової війни. 

Цінуючи та поважаючи етнічну, культурну і релігійну різноманітність, зокрема у нашому регіоні, ми маємо глибокі спільні цінності і традиції, які нас об’єднують. Насамперед – це цінності свободи і гідності.  

 

Шановні колеги!

Чорноморське Економічне Співробітництво проходить 25-річний рубіж своєї діяльності, і цей історичний момент, з урахуванням сучасних викликів, повинен стати новою віхою у розвитку нашої Організації.

Сподіваюся, що проведена у Києві зустріч стане ще одним важливим кроком у напрямку реалізації цінностей і цілей Асамблеї, а також послужить імпульсом для вироблення конкретних рекомендацій, спрямованих на підвищення добробуту країн Причорномор’я та перетворення регіону в зону миру та процвітання.

Сьогодні я символічно передаю головування в ПАЧЕС моєму шановному колезі – Спікеру Парламенту Албанії пану Ручі, який з об’єктивних причин, на жаль, не зміг взяти участь у нашому зібранні. Бажаю йому успіхів у реалізації цілей і завдань, які стоять перед нами, і сподіваюсь, що у своїй діяльності Парламентська Асамблея Чорноморського Економічного Співробітництва і надалі буде прикладом дотримання норм та принципів, букви та духу міжнародного права.

Дякую за спільну плідну працю

заради процвітання нашого регіону і наших країн!

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що 51 пленарне засідання Генеральної асамблеї ПАЧЕС відбудеться в Албанії і м.Тирані 20-21 червня 2018 року.