А.Парубій бажає, аби Українська держава приділяла більше уваги громадам українців за кордоном, «щоб вони відчували підтримку матері –України»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 листопада 2017, 19:58

 

 

Голова Верховної Ради України під час зустрічі з Президентом Світового Конгресу Українців Євгеном Чолієм у середу обговорив питання, пов’язані з реформою освіти, та щодо можливого широкого залучення СКУ до участі у роботі міжнародних організацій.

А.Парубій зазначив, що хотів би, аби Українська держава приділяла більше уваги громадам українців за кордоном, «щоб вони відчували підтримку матері –України».

Голова Українського парламенту поінформував Президента Світового Конгресу Українців про важливу резолюцію, яку ухвалила «ювілейна Генеральна асамблея ПАЧЕС» під час пленарного засідання у середу. «Годину тому було затверджено рішення про неприйнятність анексії територій і порушення територіальної цілісності та щодо необхідності звільнення окупованих територій», - сказав він.

Торкаючись реформування освіти, А.Парубій твердо висловив свою позицію: «У питаннях мови ми не будемо йти ні на які компроміси, ми будемо стояти твердо і не будемо змінювати сьому статтю Закону «Про освіту»». «Сотні років Україна зазнавала русифікації, тому у питанні мови, питанні національної ідентичності ми не будемо йти ні на які поступки, - сказав він і підкреслив. - Незнання української мови - це дискримінація українців і обмеження права на роботу, обмеження права на навчання і їхнє право мати перспективу у цій країні».

А.Парубій подякував Є.Чолію за «підчас невидиму, але дуже важливу роботу».

Своєю чергою, Є.Чолій поінформував про просвітницьку роботу, яку проводить Світовий Конгрес до свого 50-річчя по всьому світу. За його словами, на кожній конференції звучали слова на підтримку українців, пріоритетів розвитку України, її євроінтеграційних устремлінь, щодо боротьби з дезінформацією та гібридною війною з боку Росії. «Україна покращується і модернізується. І не важливо, скільки Україна допомагає діаспорі, а більше - чим діаспора може допомогти Україні», - наголосив Президент СКУ і висловив пропозицію попрацювати над можливими аспектами залучення цієї потужної громадської організації до участі у міжнародних організаціях.