Голова Верховної Ради України А.В.Парубій відкрив 50-е пленарне засідання Генеральної Асамблеї ПАЧЕС (текст виступу)

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 листопада 2017, 10:35

 

 

Вітальне слово Голови Верховної Ради України А.В.Парубія


 

Шановні колеги!

Пані та Панове!

Щиро вітаю вас у столиці України місті Києві, де ми зібралися сьогодні для проведення 50-ї ювілейної Генеральної Асамблеї ПАЧЕС.

Для мене, як Голови Верховної Ради України та Президента ПАЧЕС, велика честь приймати на гостинній українській землі національні делегації Парламентської Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва, роль і політична вага якої неухильно зростають.

Це вже п’яте Пленарне засідання, що проходить у Києві з часу заснування ПАЧЕС, 25-річчя якої ми відзначатимемо у лютому 2018 року.

Чимало зроблено за цей період, але багато справ ще попереду. Чверть століття – це зрілий вік і час підбивати підсумки нашого співробітництва, позбавитися певних ілюзій та визначити головні пріоритети нашої діяльності на майбутнє з урахуванням сучасних реалій сучасного світу. 

Україна завжди дотримувалася основних цілей ПАЧЕС, зокрема у питанні забезпечення правової основи  для всебічного співробітництва в регіоні, сприяння національним парламентам у справі укріплення парламентської демократії та поваги до прав людини, розвитку економічних контактів країн-учасниць Організації Чорноморського Економічного Співробітництва.

Ми визнаємо важливу роль ПАЧЕС як платформи для розвитку парламентської взаємодії. Ми приділяємо значну увагу роботі, спрямованій на зміцнення регіональної співпраці, що проводиться в рамках Асамблеї.

Україна беззастережно підтримує цінності та ідеї, на яких засновані ОЧЕС та ПАЧЕС, прагне всіляко сприяти розвитку співробітництва в регіоні та перетворенню його на зону миру, стабільності і процвітання.

Однак ми повинні визнати, що на сьогодні безпекова ситуація в регіоні  є надзвичайно складною й напруженою.

Ми маємо визнати, де знаходиться джерело цієї напруги в регіоні. І маємо визнати, що власне агресивна політика Росії спричинила брутальне порушення територіальної цілісності не тільки України, але й інших наших сусідів -членів ОЧЕС.

 

Це не відповідає статутним цілям Організації, адже нашими статутними цілями є - діяти у дусі дружби і добросусідства на основі принципів і норм міжнародного права. Відтак, це підриває сам фундамент, саму філософію діяльності ОЧЕС. Адже філософія нашої діяльності полягає в тому, щоб сприяти розвитку економічного співробітництва, сприяти розвитку наших держав, а відповідно – і добробуту наших громадян.  І коли одна із країн- членів ПАЧЕС проводить агресивну політику, заводить окупаційні війська на територію Грузії, Молдови, України – це підриває сам фундамент, і саму філософію нашої організації. Ми усі спільно повинні дати адекватну відповідь на подібні дії країни-агресора.

 

Провідні держави світу запровадили санкції проти Росії і постійно продовжують їх. Ми вдячні міжнародному співтовариству за всебічну підтримку і вважаємо, що санкції проти агресора повинні тривати й посилюватись аж до повного відновлення територіальної цілісності України у відповідності до норм міжнародного права. Йдеться не тільки про окуповані райони Донецької та Луганської областей, а і про український Крим.

Ціна для Росії за брутальне порушення міжнародного права і збройну агресію проти інших держав повинна постійно зростати!

 

Нам необхідно бути відповідальними і консолідованими. Тільки разом ми здатні змусити тих, хто зневажає Статутні принципи Організації, поважати ключові засади мирного співіснування та добросусідства.

 

Шановні колеги!

Сподіваюсь, що цьому та іншим важливим питанням ми приділимо належну увагу у ході Генеральної Асамблеї, зокрема в рамках загальної дискусії на тему: «Розвиток економічного співробітництва в умовах безпекової кризи в Чорноморському регіоні».

Бажаю всім плідної роботи та оголошую 50-те Пленарне засідання Парламентської Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва відкритим.

Дякую за увагу!