Члени групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків із Македонією провели зустріч із представниками македонської групи дружби з Україною

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 листопада 2017, 11:14

Під час зустрічі, яка відбулася 22 листопада, були присутні члени македонської групи Йован Мітрескі (крівник), Мирослав Йовановіч, Весна Пемова, Васіл Пішев та Драган Цуклев. Від української сторони – депутати Андрій Шинькович (керівник), Михайло Кобцев та Роман Мацола, Посол України у РМ Наталія Задорожнюк.

Співрозмовники обговорили посилення співпраці між країнами. Йован Мітрескі зазначив, що обидві країни уже багато років мають дружні міжпарламентські стосунки, а також підтримують одна одну в рамках різних міжнародних організацій, зокрема, в Парламентській асамблеї ОБСЄ та ПАРЄ.

Водночас, парламентарії зауважили, що незважаючи на хорошу правову основу, економічне співробітництво між країнами в останні роки знизилося. Його вдосконалення, а також просування питання про запровадження безвізового режиму стануть основними завданнями груп дружби.

Андрій Шинькович подякував македонським депутатам за підтримку територіальної цілісності України. Він зауважив, що дві країни протягом своєї історії мали подібні проблеми, а сьогодні обрали своїм вектором членства в НАТО та ЄС. Він зазначив, що ця зустріч спрямована на зміцнення законодавчої бази та обмін досвідом, щоб уникнути у майбутньому помилок молодих демократій.

Депутати Верховної Ради у рамках візиту також зустрілися із представниками Комісії Собранія РМ у закордонних справах, Комісії з питань фінансів та бюджету, Віце-прем’єр-міністром Республіки Македонія Кочо Ангюшевим та в.о. Директора Податкової служби Саньою Лукаревскою.

Учасники зустрічей підкреслили, що євроінтеграція є спільним інтересом обох країн і єдиним способом гарантувати безпеку, захист прав людини, покращення соціального та економічного статусу, збільшення інвестицій.

Українські депутати також обговорили анексію Криму та закликали Македонію приєднатися до підписання міжнародних документів, які засуджують агресію проти України.

Напередодні народні депутати України разом із Послом України поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку у Скоп'є. Пам'ятник видатному українському діячу був встановлений у 2009 році прямо у центральному парку міста навпроти національного парламенту республіки.