Звернення Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди Дня Гідності та Свободи

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 листопада 2017, 05:00

 

 

Дорогі українці!

 

Чотири роки тому на спробу тодішнього проросійського режиму Януковича повернути Україну в колоніальну залежність від Росії Український народ дав відповідь – почалася Революція Гідності. Тоді Майдан змінив хід вітчизняної історії. У холодні листопадові дні 2013-го почалася незворотня ментальна деокупація України – наше остаточне звільнення і розрив із підневільним минулим. Відтоді українці більше ніколи і нікому не дозволили себе принижувати. І це – вже назавжди.

Вільні громадяни України – свідомі і відважні патріоти, люди різних професій і занять, різного походження, українці, які спілкувалися між собою різними мовами, вийшли на вулиці і, об’єднавшись, створили на Майдані простір волі, гідності та справедливості. І, як показала історія, простір нездоланної сили. Майдан став, по суті, живим, яскравим і дуже ефективним втіленням нової, сучасної, справедливої, єдиної і непереможної України. Тієї України, яку ми зараз крок за кроком, долаючи спротив минулого і відбиваючи удари російського агресора, кожен на своєму місці, наполегливо будуємо у масштабі всієї держави.

Можна провести паралель між Революцією Гідності та Українською революцією 1917-1918 років. Проте на відміну від Української революції, що відбулася 100 років тому, Революція Гідності захистила державність та суверенітет і зробила Україну – державу і суспільство – незрівнянно сильнішою. Весь світ побачив на засніженому палаючому Майдані, що для українців своя незалежна держава є найвищою і безумовною цінністю. Адже ми добре пам’ятаємо, що втрата власної держави сто років тому призвела до страшної російсько-більшовицької окупації, яка принесла Голодомор і смерть мільйонів українців.

Революція Гідності була не лише боротьбою проти тогочасного маріонеткового режиму Януковича. Це була боротьба за цивілізаційний вибір народу, за майбутнє держави, за гідність і цінності, за безпечне і гідне життя нинішнього і всіх наступних поколінь українців. Збереження і зміцнення нашої самостійності дозволяє нам жити й творити власну українську державу. Незалежна держава – це єдина основа і запорука безпеки, добробуту та розвитку кожного громадянина України.

Низький уклін і вічна слава полеглим Героям Небесної Сотні та українським воїнам, які поклали життя за незалежність України у війні з російським агресором. Нехай їхня безмежна любов до України, самопожертва та героїзм завжди будуть дороговказом для нас усіх.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!