Комітет з питань національної безпеки і оборони розглянув проект Закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 листопада 2017, 15:21

На засіданні Комітету, яке відбулося 17 листопада, розглянуто у другому читанні законопроект №7163.

Робоча група Комітету опрацювала проблемні питання законопроекту та винесла на розгляд Комітету проект у новій редакції.

При цьому робоча група Комітету врахувала редакційно пропозицію фракції «Самопоміч» щодо відповідальності осіб, які сприяють збройній агресії Російської Федерації та запропонувала доповнити статтю 2 законопроекту такою новою частиною, уточнивши суб’єктів відповідальності, а саме: «особи, які беруть участь у збройній агресії Російської Федерації або залучені до участі в окупаційній адміністрації Російської Федерації несуть кримінальну відповідальність за діяння, які порушують норми міжнародного гуманітарного права».

Комітет одноголосно підтримав вказану редакцію.

Члени Комітету також одноголосно підтримали пропозицію про виключення норм з прикінцевих положень законопроекту №7163 щодо соціального та пенсійного забезпечення військовослужбовців, які не були прийняті у першому читанні.

Народні депутати запропонували створити робочу групу щодо удосконалення відповідного законодавства, оскільки такі пропозиції потребують детального вивчення та узгодження та подати відповідний законопроект на розгляд Верховної Ради України.

Робоча група Комітету опрацювала статтю 10 законопроекту, яка, на думку деяких народних депутатів, могла б призвести до порушення прав і свобод громадян України, а саме: норми щодо особистого догляду, затримання мирних людей, обмеження пересування дипломатів і консульських працівників, використання житла і проникнення в приватну власність на контрольованій території Донбасу. Зазначені норми були виключені з вказаної статті.

Також було визначено межі територій, час та відповідальних осіб та доопрацювано порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з них.

Вказана стаття після детального обговорення була підтримана більшістю голосів у редакції робочої групи Комітету.

За результатами розгляду законопроекту члени Комітету більшістю голосів прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду проекту закону №7163 у другому читанні прийняти його у другому читанні та в цілому як Закон.