Ірина Геращенко: “Відновлення суверенітету та територіальної цілісності України залишається ключовим викликом сьогодення”

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 листопада 2017, 17:57

 
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з групою ліванських журналістів наголосила на важливості поглиблення міжпарламентського співробітництва між Україною та Ліваном.

Перший віце-спікер поінформувала ліванських журналістів про стан впровадження структурних реформ в Україні, поточну безпекову ситуацію, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, повернення Криму і Донбасу.

Ірина Геращенко зосередила увагу присутніх на модернізації Збройних Сил України, які зараз користуються найбільшим рівнем довіри.

“Україна витрачає п’ять відсотків від ВВП на фінансування армії”, - розповіла Ірина Геращенко.

Окрім того, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях поінформувала, що Україна завжди прагнула до врегулювання ситуації на Донбасі мирним та дипломатичним шляхом, зокрема, в рамках Нормандського формату та Мінських домовленостей, а також зауважила, що ключовим викликом сьогодення є відновлення суверенітету та територіальної цілісності України. Однак, політик також підкреслила, що в свою чергу Росія має повернутись у міжнародне правове поле та почати виконувати свої зобов’язання.

Ірина Геращенко поінформувала про розвиток безпекової та гуманітарної ситуації на Донбасі та звернула увагу на суттєве погіршення ситуації із дотриманням прав людини на окупованому Кримському півострові.

“Наразі 157 українців незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях Донбасу та політв’язні, зокрема, і представники кримськотатарського народу, що утримуються в окупованому Криму та в Росії”, - зазначила Ірина Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради нагадала, що Україна 11 разів оголошувала режим припинення вогню. Однак російські окупаційні війська та їхні маріонетки неодноразово їх порушували. Вона також підкреслила, що на сьогодні 400 км території є непідконтрольними українській владі, і через яку регулярно проходять російські війська та постачається зброя.

Також Ірина Геращенко розповіла про українську ініціативу введення миротворчої місії ООН задля відновлення правопорядку на українсько-російському кордоні.

“Пропозиція Російської Федерації щодо миротворців на Донбасі є абсолютно неприйнятною! Миротворці мають бути присутніми на всій території, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону”, -  зауважила політик.

Завершуючи розмову, Ірина Геращенко наголосила, що питання окупованого Криму має ставитися на всіх міжнародних майданчиках, зокрема і питання збереження санкцій проти Росії за її злочинні дії.