І.Геращенко: Україна зацікавлена в активізації співпраці з КНР у торгівельно-економічній та культурно-гуманітарній сфері

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 листопада 2017, 14:51

  

«Україна зацікавлена в активізації співпраці з Китаєм у торгівельно-економічній та культурно-гуманітарній сфері, тому ми розраховуємо що реалізація проекту «Шовковий шлях» сприятиме активізації такого діалогу між Україною та КНР», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час відкриття ІІ-го Українського Форуму Шовкового Шляху.

 

Вітаючи учасників форуму, Перший віце-спікер українського Парламенту, представник групи з міжпарламентських зв’язків з Китайською Народною Республікою Ірина Геращенко відзначила активну міжпарламентську та двосторонню співпрацю між Україною та КНР.

 

Ірина Геращенко поінформувала, що у Парламенті група з міжпарламентських зв’язків з Китайською Народною Республікою є найбільшою за чисельністю та складає 237 народних депутатів України. За словами І.Геращенко, це демонструє ту вагу, яку надають українські політики двостороннім взаєминам КНР і прагненням українських парламентаріїв посилити міжпарламентський діалог з Китаєм.

 

Політик відзначила, що 4 січня 2017 року Україна і Китайська Народна Республіка відзначили 25-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, у той же час Ірина Геращенко наголосила, що поточний рівень двосторонньої та міжпарламентської співпраці не відповідає потенціалу обох країн.

 

Ірина Геращенко повідомила, що Україна зацікавлена в активізації торговельно-економічних та культурно-гуманітарних відносин з КНР, у цьому зв’язку політик відзначила важливість реалізації проекту «Шовковий шлях».

 

Також Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосила, що реалізація проекту «Шовковий шлях» сприятиме активізації інвестиційного співробітництва між Україною та КНР.

 

Політик повідомила, що на поточній сесії Парламент України ухвалив ряд законодавчих актів у сфері дерегуляції, спрощення ведення бізнесу та інвестиційної діяльності.

 

Окрім того, Ірина Геращенко поінформувала, що 9 листопада ц.р. Верховна Рада прийняла у першому читанні важливий Проект Закону про приватизацію державного майна (реєстр. №7066). Політик зауважила, що сьогодні в Україні нараховується понад 600 державних підприємств, більшість яких можуть стати привабливими для міжнародних інвесторів. Ірина Геращенко висловила сподівання, що зазначений Закон буде ухвалений найближчим часом.

 

Засновник та виконавчий директор Української асоціації Шовкового шляху SilkLink Ірина Никорак, зауважила, що сьогодні КНР має великий інтерес до підприємств України. І.Никорак повідомила, що 7 листопада ц.р. Національний банк України погодив придбання 99,9% статутного капіталу «Українського банку реконструкції та розвитку» громадянами з Китайської Народної Республіки.

 

У форумі також взяли участь: Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей, Виконавчий директор грузинського державного інвестиційного фонду Partnership Fund Давид Саганелідзе, Керівник Депутатської групи ВРУ з міжпарламентських звязків з КНР, Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Андрій Павелко, Міністр інфраструктури України Володимир Омелян.