Ірина Геращенко: «Ми розраховуємо на підтримку Словаччини у питанні збереження політики санкцій проти Росії»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 листопада 2017, 10:04

 


 

«Ми розраховуємо на підтримку Словаччини у питанні збереження солідарності всередині ЄС щодо продовження санкційної політики проти Росії до повного відновлення територіальної цілісності України», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з делегацією міжпарламентської групи дружби з Україною Національної Ради Словацької Республіки.

Віце-спікер подякувала представникам Словацької Республіки за послідовну підтримку України у питанні відновлення територіальної цілісності та суверенітету. У той же час, інформуючи присутніх про поточну безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі, Ірина Геращенко зауважила, що сьогодні Україна виступає за солідарну позицію, зокрема, в міжнародних організаціях, як то ООН, та на міжпарламентських асамблеях.

Віце-спікер наголосила, що заради мирного врегулювання ситуації на сході України, розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі є необхідною умовою.

Ірина Геращенко наголосила, що миротворча місія ООН має розміщуватись на всій окупованій території Донбасу, зокрема і поблизу 400 км непідконтрольної українській владі території українсько-російського кордону.

Користуючись нагодою політик запросила парламентаріїв Словацької Республіки відвідати Донбас для ознайомлення з поточною безпековою та гуманітарною ситуацією.

Також в ході зустрічі було обговорено питання активізації міжпарламентської співпраці між Україною та Словаччиною. Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосила, що поточний рівень міжпарламентської та двосторонньої співпраці не відповідає потенціалу обох країн. У цьому зв’язку політик закликала активізувати співпрацю у торговельно-економічних та культурно-гуманітарних сферах.

Під час зустрічі Ірина Геращенко поінформувала про поточну роботу Парламенту України, зокрема, про ухвалення на цій сесії важливих законів у пенсійній, освітній та медичній сферах, а також про прийняття у першому читанні проекту Держбюджету на 2018 рік.

Перший віце-спікер також повідомила, що 7 листопада у першому читані Парламент ухвалив проект Виборчого кодексу України (реєстр. №3112-1), який передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах до Верховної Ради України, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах. Ірина Геращенко висловила сподівання, що зазначений документ буде ухвалений в цілому найближчим часом. Вона також акцентувала увагу на необхідності збільшення кількості жінок у суспільно-політичних сферах.

У ході зустрічі Ірина Геращенко поінформувала про роботу Міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», що опікується питанням забезпечення гендерної рівності.

«Вважаю, що рівень представлення жінок у суспільно-політичній сфері в Україні є недостатнім. Ми розраховуємо, що після ухвалення відповідних законодавчих ініціатив у цій сфері ми зруйнуємо ті бар’єри, які перешкоджали доступу  жінок до  посад,  зокрема, і  в  силових  структурах», - наголосила І. Геращенко.

Своєю чергою, Голова парламентської групи дружби з Україною Національної Ради Словацької Республіки Мікулаш Крайкович запевнив у подальшій підтримці України.

«Важливо, щоб Україна, незважаючи на безпекові загрози, продовжувала економічний та політичний розвиток. Ми розуміємо складність поточної ситуації та запевняємо, що Словаччина й надалі надаватиме підтримку Україні у проблемних питаннях», - повідомив М. Крайкович.

На зустрічі також були присутні: представники міжпарламентської групи дружби з Україною Національної Ради Словацької Республіки Маріан Кери, Алена Башістова, Яна Вальова, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Юрай Сівачек, Заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Словацької Республіки в Україні Генріх Сасай, Почесний консул України в Словацькій Республіці Станіслав Обіцький, представниця Секретаріату Національної Ради Словацької Республіки Барбора Шкапікова, Другий секретар Посольства Словацької Республіки в Україні Браніслав Галло та представники депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Словацькою Республікою, народні депутати України: Дмитро Андрієвський, Іван Крулько, Роберт Горват та Валерій Пацкан.