І.Геращенко: «Росія має повернутись у міжнародне правове поле та почати виконувати взяті на себе зобов’язання»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 листопада 2017, 17:25


 

14 листопада 2017 року під час зустрічі Постійної делегації Верховної Ради України з представниками дипломатичних місій держав-членів Ради Європи порушувалось питання необхідності посилення співпраці делегацій напередодні сесії ПАРЄ, що відбудеться 22-26 січня 2018 року.

Перший заступник Голови Верховної Ради України, член Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Ірина Геращенко подякувала представникам дипломатичних місій держав-членів Ради Європи за плідний діалог між делегаціями упродовж осінньої сесії ПАРЄ 2017 року.

Перший віце-спікер наголосила, що Україна завжди прагнула до мирного врегулювання ситуації на Донбасі та неодноразово демонструвала це своїми діями. Водночас, наголосила І.Геращенко, Російська Федерація повинна повернутись у міжнародне правове поле та почати виконувати всі взяті на себе зобов’язання.

Окрім того, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях поінформувала присутніх про безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі. Вона  наголосила на щоденних порушеннях прав людини на окупованих Росією територіях та в ОРДЛО, а також поінформувала про викрадення з Білорусі українця Павла Гриба.

«Наслідком російської збройної агресії є понад 10 тисяч загиблих серед цивільного населення та 157 українців незаконно утримуваних у місцях неволі та в ОРДЛО. Процес звільнення заручників  протягом 14 місяців не має жодного прогресу», -  підкреслила Ірина Геращенко.

Політик закликала міжнародних партнерів долучатися до процесу звільнення заручників та подякувала Туреччині за докладені зусилля у звільненні кримських татар Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза.

І.Геращенко нагадала, що пропозиція Російської Федерації щодо миротворців на Донбасі є абсолютно неприйнятною та уточнила, що миротворці мають бути присутніми на всій території, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону та територією, де Росія зберігає зброю.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також закликала присутніх представників дипломатичних місій держав-членів Ради Європи і надалі приділяти особливу увагу питанню дотримання фундаментальних демократичних принципів, зокрема в частині дотримання прав людини в окупованому Криму та Донбасі.