Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 листопада 2017, 18:19

Народні депутати завершили розгляд поправок до законопроекту «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» №7117.

 

Прийнято Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості».

Законодавчим актом визначено правові, організаційні засади і напрями регулювання розвитку охорони здоров’я у сільській місцевості для забезпечення гарантій рівного доступу громадян до якісного медичного обслуговування.

Законом, зокрема, встановлено, що:

- «підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сферах охорони здоров’я та регіонального розвитку»;

- «підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості забезпечується шляхом здійснення заходів з розроблення, затвердження, фінансування, виконання державних цільових програм, спрямованих на поліпшення, збереження та відновлення здоров'я населення, надання субвенцій з Державного бюджету України місцевим бюджетам для розвитку охорони здоров’я у сільській місцевості»;

- «Кабінет Міністрів України визначає порядок та критерії забезпечення за рахунок коштів державного бюджету закладів охорони здоров’я в сільській місцевості обладнанням та транспортними засобами, необхідними для медичного обслуговування населення» тощо.

Закон прийнято з урахуванням підтриманих правок.  

Проект Закону зареєстровано за №7117.

 

Головуючий повідомив, що на пленарному засіданні присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Парламентарії розглядають питання Державного бюджету України

Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України №7116 доповів Міністр фінансів Олександр Данилюк.

 

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».

Законопроектом пропонується врегулювати питання, пов’язані із підготовкою проекту Державного бюджету України на 2018 рік.

Проектом, зокрема, пропонується:

уточнити порядок формування та виконання місцевих бюджетів, міжбюджетних взаємовідносин між державним бюджетом та місцевими бюджетами;

запровадити нові засади фінансового забезпечення освіти;

встановити особливості здійснення видатків бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення;

перерозподілити повноваження щодо здійснення видатків на первинну медичну допомогу в рамках реалізації реформи фінансування системи охорони здоров’я, зокрема переходу на оплату медичних послуг;

визначити новий порядок зарахування до державного та місцевих бюджетів плати за видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей;

унормувати питання зарахування до спеціального фонду місцевих бюджетів надходжень в рамках програм допомоги від урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ;

перебачити, що повернення надміру утриманих (сплачених) сум ПДФО з відповідного бюджету здійснюватиметься за податковою адресою платника податку;

визначити особливості повернення помилково або надміру сплачених платежів податку на доходи фізичних осіб;

продовжити на 2018-2019 роки дію норми щодо зарахування 13,44 відсотка акцизного податку з виробленого в Україні пального та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування тощо.

Законопроект прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету.  

Проект Закону зареєстровано за №7116.


Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Законопроектом пропонується з урахуванням індексу споживчих цін та індексу цін виробників промислової продукції ставки екологічного податку збільшені на 11,2 відсотка, а ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів збільшені на 16,8 відсотка.

Загальний ресурс від впровадження цих ініціатив за розрахунками Міністерства фінансів України складе 716,3 млн. грн.

Проектом передбачається поступове до 2025 року підвищення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби і мінімального акцизного податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку з тютюнових виробів, а саме у 2018 році - на прогнозний індекс споживчих цін 11,2% та додатково на 16,7% (тобто, з урахуванням попередньої індексації загалом на 29,7%), а у подальші роки - на 20% до рівня, еквівалентного 90 євро за 1000 штук.

Проектом передбачається, що з 01 січня 2025 року будуть дотримуватися вимоги Директиви Ради Європейського Союзу № 2011/64/ЄС від 21.06.2011 року про структуру і ставки акцизів, що застосовуються до тютюнових виробів щодо частки акцизу у середньозваженій роздрібній ціні продажу сигарет як мінімум 60%. Для цього запроваджується механізм визначення такої ціни.

Загальний ресурс від впровадження цих ініціатив у 2018 році складе 11 744,0 млн. гривень.

Законопроектом також пропонується імперативну норму пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу України щодо необхідності щорічного подання КМУ законопроекту про збільшення ставок, визначених в абсолютних величинах, перевести у доручення КМУ такий законопроект подавати у разі необхідності.

Проект Закону зареєстровано за №6776-д.

 

Народні депутати розглянули проект Закону про Державний бюджет України на 2018 №7000.

 

Прийнято Постанову «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік».

За результатами розгляду у першому читанні проекту Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік (реєстр. №7000), поданого Кабінетом Міністрів України, Верховна Рада України схвалила висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік як Бюджетні висновки Верховної Ради України.

Кабінету Міністрів України підготувати проект Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік до другого читання відповідно до Бюджетних висновків Верховної Ради України та подати його на розгляд Верховної Ради України у двотижневий строк з дня набрання чинності цією Постановою.

Постанову прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету.  

Проект Постанови зареєстровано за №7000-П.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман подякував народним депутатам за підтримку.

Головуючий закрив вечірнє засідання.